Bhagavan over Acceptatie

Vraag: Bhagavan, hoe kunnen we dingen accepteren?


Bhagavan: De geest is een heel goede zakenman. Hij doet van nature dat wat hem profijt oplevert. Wat hem geen profijt oplevert, doet hij niet. Als je iets niet accepteert, herinner je dan allereerst - het is een feit dat het er is. Daar kun je niets aan doen. Door ertegen te strijden, creëer je een heleboel conflicten. Conflicten laten heel veel energie weglekken. Als je energie verliest, wordt je ongelukkig en je voelt je ook een mislukkeling.

Aan de andere kant, als je accepteert wat er ook is, is er geen conflict. Geen conflict betekent dat er geen energie verspild wordt. Als de energie stil is, lekt er geen energie weg. Dat levert vreugde en geluk op. Het leidt naar meer succes. Als je dit hele proces kunt zien, zul je het natuurlijk accepteren omdat het je profijt oplevert. Je kunt geen dingen doen die geen profijt opleveren. Op de een of andere manier stel jij je voor dat het goed is om ertegen te strijden en daarom strijd jij ertegen.

Als je inziet dat het geen profijt oplevert, zal je geest het natuurlijk laten vallen. Als hij inziet dat hij er geen profijt van heeft - dat is 'inzicht'. Je moet het inzien - als je er geen profijt van hebt, laat het vallen. Het is heel eenvoudig; maar omdat je het niet gewend bent, wordt het moeilijk. Als je het eenmaal geleerd hebt, is het zo simpel als ademhalen; maar tot dan lijkt het op "Oooh! Hoe moet ik dat doen?" Het vraagt wat tijd en begrip. Zelfs dan kost het moeite en ik ben er om je te helpen. Als je weet hoe je het me kunt vragen, kan ik het je echt laten doen.

 

Vertaling: Joke Avegaart-van Gogh

pinklotus advaita vrijheid Yoga door Douwe Pranayama door Douwe meditaties kundalini yoga diksha gedichten tekeningen