Bhagavan over Lijden

Vraag: Bhagavan, kunt U ons meer duidelijkheid verschaffen over de uitspraak dat: lijden niet zit in de feiten, maar in de waarneming van de feiten?

Bhagavan: Lijden dieren ooit wel eens? Ze lijden nooit, behalve voor een zeer korte tijd. Als je een dier slaat heeft het een korte tijd fysieke pijn, en het kan heel kwaad op je zijn. Na een bepaalde tijd is het niet meer kwaad op je, omdat dieren alleen maar een korte termijn geheugen hebben. Ze hebben geen lange termijn geheugen.

Wij hebben een lange termijn geheugen, en daarom gaan we dóór met nadenken over een bepaalde gebeurtenis. Dat nadenken
over die gebeurtenis veroorzaakt lijden.

Veronderstel dat iemand je een behoorlijke klap geeft. Wat is er dan aan de hand? Een hand heeft je op een bepaalde plaats geraakt. Het is warm voor een aantal minuten. Dat is alles. Wat is dan het probleem? Je kunt bedenken dat het een goede oefening voor de wangen is, of voor je hoofd, en dan verder gaan

Maar jij zit te denken; “Wie is toch die lummel die je een klap gaf, waarom sloeg hij je, hoe kun je iets terug doen, hoe kun je hem een opdoffer verkopen, dit alles spookt door je hoofd. Dat is wat we lijden noemen. Het feit dat is gebeurd is erg eenvoudig. Er kwam een hand op je af, en die raakte je wang, of iemand gaf je een trap van achteren. Dat is alles. Je bent zovele malen gevallen, wat dan nog? Waar maak je zoveel ophef over?

Dat komt door de herinnering. Maar wat is een herinnering? Een herinnering is een stroom van gedachten, en de gedachten zijn de schuldigen. Gedachten veroorzaken altijd een hoop onrust. Ze veroorzaken altijd moeilijkheden. Ze overleven door te vergelijken.

Gedachten zijn dus de bron van alle ellende. Ze veroorzaken lijden door een feit om te zetten in een waarneming. Maar als je een leven leidt van innerlijke integriteit, dan kun je dat proces stoppen.

Als je een leven leidt van innerlijke integriteit, dan kunnen gedachten zelfs stoppen. Ze zullen er alleen zijn wanneer ze nodig zijn, en zelfs als ze komen zullen het alleen formele en functionele gedachten zijn. Het licht van de gedachten brandt, de schakelaar is aanwezig, je kunt ze uitschakelen, doe het op die manier.

De zakelijke gedachten zullen blijven, je zult niet doorgaan met denken aan; “Wat er is gebeurd, of wat de toekomst zal brengen”. Je zult gewoon in het heden leven. Over het “Heden” kun je niet nadenken. Je kunt echter wel denken aan het verleden of aan de toekomst. Het heden is een levendige ervaring waarin geen gedachte aanwezig is. Maar denken is een gewoonte voor je geworden, zoals liegen. Deze manier van denken is een gewoonte geworden. Steeds maar weer ben je aan het denken, als maar denken, denken, en denken. Wat een verspilling van energie. Dat is de reden waarom we ons vaak zo moe voelen. Je kunt niet van het leven genieten, omdat je steeds maar aan het denken bent. Waar gaat dit denken over? Als je wilt dat het stopt, moet je terugvallen op innerlijke integriteit.

Ik heb je ook al vaak gezegd, dat je steeds maar leugens aan het vertellen bent, en dat als je de waarheid zou vertellen, je de samenleving zou vernietigen. Maar wanneer je de waarheid niet spreekt, dan leid je een leven van leugens, die hun eigen schadelijke effecten hebben.

Hoe kunnen we met die situatie omgaan? We moeten op de eerste plaats onderduiken in innerlijke integriteit. Als je handelt vanuit innerlijke integriteit, dan kun je eerlijk zijn zonder de maatschappij in verlegenheid te brengen. Dat is de reden waarom we proberen je innerlijke integriteit te leren.

Dat is de waarheid over het vertellen van leugens. Als je wilt stoppen met leugens te vertellen, dan moet je innerlijke integriteit beoefenen. Als het aantal leugens vermindert, dan is er geen reden meer tot denken, en om door te gaan zoals je nu doet.

Gedachten zijn zo doordrongen van leugens door de invloed van het “Ik” op het denkproces. Steeds maar weer dingen onder de dekmantel vegen, omdat als het denkproces niet doorgaat, de waarheid aan het licht zal komen, en je wilt niet geconfronteerd worden met de waarheid over jezelf. Je hebt niet in de gaten dat als je zoveel weet over andere mensen, je maar erg weinig weet over jezelf.

Je weet maar erg weinig over jezelf, maar het lijkt erop dat je veel over anderen weet. Een feit is; dat als je naar jezelf kijkt, wat zul je dan aantreffen? Iedereen wil vriendelijk over zichzelf denken door goed over zichzelf denken. Je houdt er niet van om jezelf schuldig te voelen, om je slecht te voelen. Alles wordt dus netjes opgetuigd. Alle rommel wordt netjes afgedekt. Alles wordt verborgen gehouden. Dat is je probleem. Je ziet jezelf nooit zoals je bent. Aan iemand leugens vertellen is oké, maar leugens aan jezelf vertellen vernietigt je.

Maar op een bepaald moment kom je te voorschijn als een bevrijd wezen. Je bent zo vrij als een vogeltje in de lucht, zo’n totale vrijheid zul je ervaren. Om dat te bereiken moet je innerlijke integriteit beoefenen. De enige mogelijkheid is innerlijke integriteit.

Vertaling: ?

pinklotus advaita vrijheid meditaties kundalini yoga diksha gedichten tekeningen