Bhagavan over Mukthi (Verlichting)

Vraag: wat is precies Mukthi, Bhagavan?


Bhagavan: Mukthi kun je op verschillende manieren definiëren. De algemene definitie die ik geef voor Mukthi is 'de bevrijding van de zintuigen'. Als je kijkt, kijk je niet zonder dat het denken tussenbeide komt. Als je kunt zien zonder tussenkomst van het denken, dat is Mukthi. Als je kunt horen zonder tussenkomst van het denken, dat is Mukthi. Datzelfde geldt voor de reuk, de tast en zelfs de gedachten. De gedachten kunnen ook geobserveerd worden, zonder je er door te laten meeslepen. Wat er namelijk gebeurt is: als je denkt, denk je dat je denkt. Maar het is werkelijk mogelijk om gedachten te zien voorbijtrekken, alsof ze onafhankelijk van je zijn.

Dit is een fysieke werkelijkheid - je kunt de gedachten echt zien. Allerlei soorten gedachten stromen in en weer uit jou. Dat is de Mukthi-staat. Dat is de complete bevrijding van de zintuigen van de controle door het denken. Alleen zo'n wezen leeft echt. Als het denken je controleert, leef je niet echt. Als het denken afwezig is, leef je echt. Daarom antwoord ik, als mensen me vragen wat het doel van het leven is, "als je zou leven, zou je die vraag niet stellen". Het doel van het leven is om te leven. Dat wil zeggen, het leven via de zintuigen. De zintuigen moeten onafhankelijk zijn en vrij van het denken. Wat er nu gebeurt is - je ervaart de werkelijkheid helemaal niet. De werkelijkheid is voor jou wat de zintuigen je doorgeven.

Je interpreteert aldoor alle gegevens die binnenkomen. Je kijkt naar een boom en je zegt: grote boom, kleine boom, mangoboom, groene boom, dit en dat en het commentaar gaat maar door. Als je zit te eten, eet je geen voedsel. Je begint je zorgen te maken over je familie, je kantoor, of je hebt een mening over het voedsel zelf. Het voedsel wordt niet ervaren. Daarom heb ik gezegd in de Mahavakyas, als je de realiteit ervaart zoals zij is, ervaar je gewoon vreugde. Je zult zien dat deze hele schepping perfect is. Er is niets mooiers. Je bent al in de hemel en je hebt er een hel van gemaakt.

Wat deze beweging dus probeert is enkel jou te helpen om de werkelijkheid te ervaren zoals zij is. Als dat gebeurt, zul je onvoorwaardelijke liefde en onvoorwaardelijke vreugde ontdekken. Je voelt je verbonden met alles en iedereen. Je voelt je geen afzonderlijk individu meer. Je leeft niet meer alleen voor jezelf. Want 'jezelf' is 'iedereen' geworden. Je leeft terwille van de mensheid, wat geen concept of verzinsel is. Dit is een dagelijkse realiteit, als je eenmaal verlicht bent. Duizenden mensen hebben al deze staat bereikt. Dit is de staat die ik je zal geven als je naar mij toe komt.

 

Vertaling: Joke Avegaart-van Gogh

pinklotus advaita vrijheid Yoga door Douwe Pranayama door Douwe meditaties kundalini yoga diksha gedichten tekeningen