Bhagavan over Relaties

Vraag: Bhagavan, Een van de fundamentele leringen van de Dharma is het in orde brengen van relaties. Op welke manier kunnen we onze relaties verbeteren of in orde brengen?

Bhagavan: Het is van essentieel belang voor je om eerst te begrijpen: ‘Leven ís relaties.’

En nu komend aan je vraag van hoe je je relaties kunt verbeteren: Het probleem van relaties kan niet worden opgelost door de psychologie. Al je pogingen om de andere persoon helemaal te begrijpen kunnen nooit slagen. Het is alsof je een ui afpelt. Als je doorgaat met het pellen van de ui blijft er niets over. Stel je eens voor, je eet een khova (een zoet gerecht uit zuid-India), je probeert het niet te begrijpen, maar je erváárt het eten van de khova. Op dezelfde manier moet je de andere persoon ervaren precies zoals hij of zij is.

Een echtgenoot die probeert zijn vrouw te analyseren of te begrijpen, bereikt niets. “Analysis leads to paralysis”. Iedereen probeert constant anderen te begrijpen, te analyseren, te beoordelen, onderwijl proberend de ander te veranderen. Helaas realiseert men zich niet dat dit onmogelijk is, aangezien jullie allen als computers zijn die geprogrammeerd zijn en dus geen eigen vrije wil hebben. Jullie vorige levens, geboortetrauma’s, kindertijd, opvoeding, cultuur en al je conditioneringen bepalen jullie en jullie levens. Je leven verloopt volgens dit programma.

Dus, wanneer je de ander probeert te begrijpen en te veranderen, is dat alleen maar het ene programma dat een ander programma probeert te veranderen. Dit spel gaat door van geboorte tot dood. Stel je voor dat je elke dag opnieuw naar een film gaat, in de hoop op een nieuwe afloop, een nieuwe climax. Zal het echt veranderen? Jullie allen proberen op dezelfde manier elkaar te veranderen!

Wat je moet doen, is, de andere persoon volledig ervaren.

Als de echtgenoot thuiskomt en zijn vrouw tegen hem schreeuwt, moet hij haar ervaren zoals hij een film beleeft of een glas sap drinkt. Wat is er gebeurd? Waarom gebeurde het? Waarom zij zo is, kan niet echt begrepen worden. Weet je nog, het is als het pellen van een ui.

Als je erváárt – dan wordt het leven Vreugde!

Het maakt niet uit wat er gebeurt. Je hoeft alleen maar het programma te ervaren. Houd op met oordelen en kritisch zijn. Als je de ander ervaart, zul je precies weten hoe je moet reageren.

Abraham Lincoln werd neergeschoten. Wie moet je dat kwalijk nemen? De persoon die schoot, de persoon die het wapen maakte of de persoon die het uitvond, of iemand anders?

Niemand kan er echt van beschuldigd worden, want een situatie is van zo veel factoren afhankelijk. Het is niet mogelijk één enkele reden aan te wijzen. Als je naar de Bijbel kijkt, die vertelt ons ook: “Oordeelt niet opdat gij niet geoordeeld worde.”

Er kan niets veranderen, tenzij er iets gebeurt met het programma zelf, bijvoorbeeld door Genade. Als de vrouw schreeuwt, ervaar het… is dat mogelijk?

Duizenden hebben het gedaan. Het is eenvoudig en praktisch. Als je mensen ervaart, bloeit je hart open en het synchroniseert met de hartslag van de Aarde. Genade stroomt uit en je problemen zullen opgelost worden.

Als je je relaties niet in orde brengt, dan kan ik je niet echt helpen in die mate als ik je zou willen helpen. Dus begin met mensen en gebeurtenissen te ervaren.

 

pinklotus advaita vrijheid Yoga door Douwe Pranayama door Douwe meditaties kundalini yoga diksha gedichten tekeningen