Bhagavan over over het getuige zijn

Vraag: Bhagavan, U zegt vaak dat we naar de geest zullen kijken. Wie is het die naar de geest kijkt, wanneer er geen "IK" meer is.

Bhagavan:
Het is het Bewustzijn dat getuige is, dat wat we "Chit" noemen, en er is ook een grote vreugde, die we "Ananda" noemen. Dat is
waarom we "Sat Chit Ananada" zeggen. Dit zijn de eigenschappen van Bewustzijn, die we kunnen waarnemen. Bewustzijn kan niet ergens bij betrokken zijn, het kan alleen maar het "Getuige zijn". Bewustzijn is dus de getuige van de geest, het is de getuige van de gedachten. Wanneer Bewustzijn getuige is, dan identificeert het zich nergens mee. Het ziet alleen maar de gedachten, het ziet alleen maar de geest, het ziet alleen maar alle handelingen.

Jij bent dat Zuivere Bewustzijn. Zoals je nu bent identificeer je je met de geest. Dat is de reden waarom je in de gevangenis van "De Geest" leeft. Maar wanneer je daaruit stapt, dan ben je bevrijd uit de klauwen van de geest, en alles wat je dan nog doet; is "Getuige zijn".

Om getuige te zijn, moet je werkelijk getuige zijn, en de dingen zien zoals ze zijn. Ik ga dat niet voor je beschrijven, anders maak je er weer een concept van. Wanneer je het zelf ervaart, dan is het duidelijk voor je. Niemand hoeft je iets daarover te onderwijzen, je zult het uit eigen ervaring weten.

Je zult het ervaren, maak je daar geen zorgen over. Iedere dag maken mensen de overstap. Het proces is in een versnelling geraakt. Meer en meer mensen steken op een moeiteloze wijze de grens over. Dan zul je in lachen uitbarsten en je afvragen; "Hoe bestaat het dat ik dat al die jaren ben misgelopen". Zo eenvoudig is het, even eenvoudig als ademhalen.

Je zult echt bij jezelf lachen. Je bent de getuige van alle dingen, dat is alles. Het is dus Bewustzijn dat Getuige is. Bewustzijn dat hier en overal aanwezig is. Je kunt niet zeggen: "Het is hier", en je kunt niet zeggen: "Het is daar". Het is overal.

Van alle dingen ben je slechts de getuige. Hoe meer ik er over spreek, hoe meer je er een concept van maakt. Ik wil dit onderwerp laten rusten, tot je het zelf ervaart.

 

Vertaald door Anton Blok.

 

pinklotus advaita vrijheid meditaties kundalini yoga diksha gedichten tekeningen