Gangaji over Verlichting

 

Gangaji kreeg een brief van iemand die hele mooie ervaringen had, een grote opening, een gevoel van kalmte en geluk. De vraag van de brievenschrijfster was of ze nu verlicht was. Ze wil weten: “Ben ik nu verlicht?”

We kunnen ons nu afvragen wat de tekenen zijn van verlichting, maar Ramana Maharshi draaide de zaak om en stelde de wedervraag:

“Wie is het die verlicht of onverlicht is?”

Als die vraag werkelijk gesteld wordt, dan is de aanwezigheid van wie je werkelijk bent ongelofelijk veel dieper dan de vraag over het al of niet verlicht zijn. En dan ben je verlicht, maar dat is dan niet de “ik” die de vraag gesteld heeft.

Als je vraagt “Ben ik verlicht?”, dan is dat nog steeds een gedachte. Ben ik verlicht omdat ik me een minuut geleden zo geweldig voelde? Of ben ik niet verlicht omdat ik een negatieve gedachte heb? Als je dat denkt, dan breng je datgene wat je in wezen bent, nog steeds in verband met een gedachte, een gevoel of een omstandigheid. En wat je werkelijk bent, is dichterbij dan al deze dingen. In het zelfonderzoek onderzoek je al je identiteiten. Eén van die identiteiten is de identiteit van iemand die denkt dat hij of zij verlicht is.

Als de vraag in je opkomt of je verlicht bent, neem dan een moment om volledig, totaal en absoluut onverlicht te zijn. Wees onverlicht zonder naar verlichting te zoeken of er naar te verlangen. Neem alleen maar één vrij moment. Als je daarna weer teruggaat naar je zoektocht is het prima. Maar ten minste in dat ene moment ging het er niet om iets bijzonders te bereiken. Er was even een herkenning van wat hier aanwezig is. Als we het woord “verlichting” nu eens vergeten. Als we het woord “waarheid” nu eens vergeten. Als we het woord “liefde” nu eens vergeten. Als we het woord “vrijheid” nu eens vergeten.

Wat dichterbij is dan welk woord dan ook, is vanzelfsprekend. Het is vanzelfsprekend wat hier op dit moment altijd aanwezig is.

De uitdaging is of we alles los kunnen laten waar wij begripsmatig een houvast aan denken te hebben. Kunnen wij ons overgeven aan wat dieper is, wat dichterbij is, aan datgene wat wij weten als we elk begrip en elk beeld hebben losgelaten?

(afkomstig van de DVD “Spiritual Traps”) de vertaling door Bert Adriaansen

 

pinklotus advaita vrijheid YIS meditaties kundalini yoga gedichten tekeningen