Kundalini Yoga om het Zenuwstelsel op te bouwen

1. Zit in de Kleermakerszit met de armen recht naar opzij en de handpalmen naar boven gericht. Open en sluit de handen en beweeg alleen je vier vingers en niet je duimen.
Begin de Vuurademhaling. Adem in terwijl je de handen sluit, adem uit als je de handen opent. Ga ritmisch door met het coördineren van de beweging van de handen met de krachtige ademhaling gedurende 4 minuten. Ga dan nog een minuut verder met de beweging, met de handpalmen naar beneden.

Deze oefening werkt op de hersenen. Het controlesysteem voor de hersenen bevindt zich in de vingertoppen.


2. In de Kleermakerszit strek je de armen recht naar opzij en evenwijdig aan de grond. Plaats de duimen in de handen en maak van de handen een vuist. Afwisselend kruis je de armen aan de voorkant en de achterkant van het hoofd en keer terug naar de oorspronkelijke houding tussen elke beweging. Ga ritmisch door met het coördineren van de beweging met een krachtige ademhaling gedurende 4 minuten.

Deze oefening werkt op de lymfeklieren en verwijdert calciumafzetting uit het schouder gebied.

3. Blijf zitten en strek de benen en armen recht voor je uit, met de handen evenwijdig aan de vloer en de duimen verstrengeld. Houd het hoofd omhoog met een rechte rug en zonder de ellebogen of de knieën te buigen en strek je naar voren terwijl je uitademt en kom weer rechtop als je inademt. Ga door met een snelle krachtige ademhaling gedurende 4 minuten.

Deze oefening werkt om het lichaam in een goede afstemming te brengen.4. Ga zitten met de benen gestrekt voor je uit.
Plaats de handpalmen op je slapen, houd de vingers bij elkaar en de duimen apart. Richt de handen naar de achterkant van het hoofd. Begin het hele bovenlichaam van links naar rechts te draaien. Ga door met een krachtige ademhaling, adem in naar links en adem uit naar rechts gedurende 2 minuten.

Deze oefening werkt op het verwijderen van kalkaanslag uit de schouders en de nek. Je kunt pijn in de oksels voelen, waarbij de balans van parasympatische en sympathische zenuwstelsel wordt aangepast. 


 

5. Blijf zitten met de benen gestrekt naar voren. Kom in Yoga Mudra door de vingers in Venus Mudra achter de rug te verstrengelen en houd de ellebogen recht. Adem in 4 delen in terwijl je naar voren buigt en je armen zo hoog mogelijk opheft. Adem in één keer uit terwijl je terugkeert. Ga door met het ritmisch coördineren van de beweging met de adem gedurende 2 minuten.

Deze oefening geeft uithoudingsvermogen en geestkracht.


 

 


 

6. Ga rechtop staan met de handen verstrengeld achter je rug in Venus Mudra. Laat jezelf zakken alsof je op een stoel van standaardhoogte gaat zitten en blijf daar. Adem in 4 tellen in en buig naar voren en til je armen achter je op. Adem in één adem uit en keer terug naar de oorspronkelijke, rechtop zittende positie. Ga door met ritmisch coördineren van de beweging met de adem gedurende 2 minuten.

Deze oefening werkt op de knieën.


 

 

 


7. Ga zitten met het linkerbeen recht voor je uitgestrekt. Plaats de zool van de rechtervoet stevig tegen de binnenkant van de linkerdij, zodat de hiel het kruis afsluit. Reik naar voren en pak je linkerteen of -voet, wat voor jou het prettigste voelt. Trek de nek naar achteren en buig naar voren terwijl je uitademt. Adem in en kom naar boven. Ga door met een krachtig ademhaling gedurende 3 minuten.
Doe nu de houding gespiegeld met het andere been en ga nog 3 minuten door.

Deze oefening is voor de ruggengraat. De sluiting of ''poort'' die de hiel creëert in het kruis, stelt het lichaam in staat zijn gifstoffen te verwijderen en zich te helen.


8. Zit in de Kleermakerszit. Vouw de armen met de rechter over de linker, en pak de biceps. Leun iets naar voren en stuiter op en neer op de billen als een Mexicaanse springboon. Stuiter hard en adem krachtig. Ga hier gedurende 4 minuten ritmisch mee door.

Deze oefening werkt op het afbreken van afzettingen en ongewenste vetten in het lichaam. Het stimuleert de bloedsomloop en versterkt de ruggengraat om letsel te voorkomen in geval van een ongeluk.


 


9. Blijf zitten in de Kleermakerszit met de handen gevouwen voor de borst in Gebeds Mudra. Chant hardop samen met Jaap Sahib, chant precies mee. Ga hier 15 minuten mee door tot aan Gobinde Mukande.

Als Jaap Sahib niet beschikbaar is, adem dan lang en rustig gedurende 7-11 minuten.

Deze oefening werkt op het zuiveren van de geest.


 

 

 

 


Commentaar: Uit Kundalini Yoga for Youth and Joy onderwezen door Yogi Bhajan. Vertaald door Wouter Koert