Kundalini Yoga voor Complete Workout voor totale balans

1. Deze hele reeks bewegingen wordt als één oefening beschouwd. Je beweegt ritmisch en continu, zonder te stoppen, van de ene houding naar de volgende. Zing de mantra Har eens per tel zoals aangegeven.


A. Strek de armen recht over het hoofd en langs de oren. Klap 8 keer in de handen zodat het hele oppervlak van de handpalmen stevig wordt geraakt.


B. Buig direct voorover en sla 8 keer met de handpalmen op de grond. Sla hard genoeg om een geluid te maken.

Het klappen masseert de hersenen.C. Ga recht op staan en strek de armen parallel aan de grond uit naar opzij, met de handpalmen naar beneden gericht (1C). Beweeg de armen 30 graden omhoog en 30 graden naar beneden alsof je probeert te vliegen. Herhaal de 2-delige beweging 8 keer.

Het pompen van de armen stimuleert meridiaanpunten op de onderarm voor de dikke darm, de maag, de milt en de lever.


D. Sta met de voeten op schouderbreedte uit elkaar en strek de armen naar opzij evenwijdig aan de vloer met de handpalmen naar beneden. Spring dan op en land met de armen en benen gekruist. Spring weer op en land in de oorspronkelijke positie, armen uitgestrekt en voeten uit elkaar gespreid. Houd de armen recht en evenwijdig aan de grond en wissel de bovenarm en het voorbeen af. Chant Har met elke sprong. Ga door voor 4 volledige cycli of 8 tellen.


Het kris-kras springen balanceert het de stofwisseling.E. Draai diagonaal en kom in de Boogschutter. Gebruik de kracht van de dijen en buig de voorknie diep over de tenen 8 keer.

F. Draai naar de tegenovergestelde diagonaal in de Boogschutter met het andere been naar voren en buig de voorknie opnieuw 8 keer diep over de tenen.

De Boogschutter oefent druk uit op het dijbot om een balans te creëren in de essentiële elementen zoals calcium, magnesium, kalium en natrium.


 

G. Herhaal 1D: het kris-kras springen.

 

 


 

H. Blijf met de voeten uit elkaar staan en strek de armen boven het hoofd uit langs de oren en strek je 8 keer uit achterover.

Het achterwaarts strekken werkt op het lymfesysteem.


I. Herhaal 1D: het kris-kras springen.

 

 

 


 


J. Sta met de voeten op schouderbreedte uit elkaar, armen uitgestrekt boven het hoofd. Buig vanuit de taille 4 maal naar rechts en 4 keer naar links.

Het strekken naar de zijkanten beweegt de dikke darm.

K. Herhaal 1D: het kris-kras springen.


 

 

 

 


Dit wordt de Elementaire Vrouwen Oefening genoemd. Het grootste voordeel ligt in het stimuleren van het gehele klierstelsel dat helpt het lichaam gezond te houden. De klieren worden beschouwd als '' de bewakers van de gezondheid '' en volgens yoga-geschriften hebben ze invloed op zowel de fysieke als de subtiele lichamen. Bovendien zal het beoefenen van deze serie uithoudingsvermogen opbouwen en het lichaam op de volgende manieren ten goede komen: het kris-kras springen balanceert het de stofwisseling; de Boogschutter oefent druk uit op het dijbeen bot om een balans te creëren in de essentiële elementen zoals calcium, magnesium, kalium en natrium; het achterwaarts strekken werkt op het lymfesysteem; het klappen masseert de hersenen; het pompen van de armen stimuleert meridiaan punten op de onderarm voor de dikke darm, de maag, de milt en de lever en het strekken naar de zijkanten beweegt de dikke darm.
Het is erg belangrijk om met het puntje van de tong het gehemelte in het midden aan te raken als je Har zingt.
Vijf of zes herhalingen van deze serie balanceren het hele lichaam. ''62 minuten per dag vult de dagelijkse trainingsbehoefte."

Met zoveel positieve effecten valt deze serie op als eentje om regelmatig te oefenen. En het is leuk!

  2 .Ontspan. Na het doen van deze oefening voor een langere periode van tijd is het belangrijk om te rusten. Als je het op opeenvolgende dagen oefent, wissel je af tussen de volgende posities voor ontspanning: de ene dag rust je op de rug in Vayu Praan Mudra met de knieën getrokken naar de borst en de armen om de gebogen benen heen. De volgende dag rust je in Baby Houding door op de hielen te zitten met het voorhoofd op de grond en de armen langs de zijkanten. Ontspan in deze houdingen terwijl je naar Dhan Dhan Ram Das Guru of andere opbeurende muziek luistert. Laat je diep wegzakken in de ontspanning.

Opmerkingen: Is er één serie oefeningen die je grondig zal doorwerken in alle grote systemen van het lichaam? Ja! Deze kriya brengt je volledig in balans. Als je niet honderden sets wilt leren, doe je gewoon deze set elke dag gedurende 62 minuten. Het stimuleert het klier systeem, versterkt de inwendige organen, maakt het immuunsysteem sterker, brengt de mineralen in het lichaam in balans en vergroot je uithoudingsvermogen.

Uit Inner Workout, Onderwezen door Yogi Bhajan in de zomer van 1985 in het Khalsa Women's Training Camp. Vertaald door Wouter Koert