Kundalini Yoga voor balans van de Epifyse, Hypofyse en Hypothalamus (UIt Owners Manual for the human body)

''Deze drie mantra's en deze drie kriyas zijn voor de drie-eenheid van je ziel. Het zal de hypothalamus, de hypofyse en epifyse in evenwicht brengen.'' Yogi Bhajan.

1) Zit in kleermakerszit met je rug recht. Strek je armen recht naar de zijkanten parallel aan de grond, handpalmen omhoog. Raak de Mercury (pink) vinger met de duim aan en houd de andere vingers recht. Chant de Guru Gaitri Mantra: Gobinde, Mukande, Udare, Apare, Hariang, Kariang, Nirname, Akame. (Eén herhaling van de mantra = 10 seconden), 6 minuten.

Om te eindigen: Adem in en houd de adem 5 seconden vast en adem dan uit. Buig dan de ellebogen om de mudra op het niveau van de oren te brengen en blijf gedurende 5 seconden in deze houding en breng dan de mudra naar het niveau van het diafragma waarbij de gestrekte vingertoppen elkaar aan raken en houd deze houding voor 2 seconden. Adem in en ontspan. Draai kort naar links en naar rechts ''om de energie het lichaam te laten stimuleren".

2) Zit in Kleermakerszit waarbij je duim de zon (ring) vinger aanraakt, en de mudra op je knieën rust. Zing de Mul Mantra: Ek Ong Kar, Sat Naam, Karta Purkh, Nirbhao, Nirvair, Akaal Moorat, Ajoonee, SaiBung, Gur Prasad, Jap, Aad Such, Jugaad Such, Hebi Such, Nanak Hosee Bee Such, 7 1/2 Minuten. (Een herhaling van de mantra = 25 seconden.) Adem in en houd de adem 20 seconden vast. Ontspan. Daarna ''geef je de energie aan elk orgaan" door naar links en rechts te draaien voor ongeveer 30 seconden.
3) Blijf in Kleermakerszit. Raak met de duim de Saturnus (middel) vinger aan en breng de mudra tot het niveau van de oren, ellebogen gebogen. Chant de Guru Gaitri Mantra (hetzelfde als in # 1.) 5 1/2 Minuten. Adem in, houd 15-20 seconden vast. Adem uit. Ontspan. Strek je kort uit om je spieren los te maken.

4) Nog steeds in Kleermakerszit, plaats de handen op de borst op het hartcentrum rechterhand over de linker met de duimen tegen elkaar. Chant monotoon:
Har Har Gobinde, Har Har Mukande / herhaal deze regel 3 keer. (3 keer = 12 seconden)
Har Har Udare, Har Har Apare / herhaal deze regel 3 keer.
Har Har Hariang, Har Har Kariang / herhaal deze regel 3 keer.
Har Har Nirname, Har Har Akame / herhaal 3 keer. 2 1/2 Minuten.

Commentaar: Ons systeem heeft wat een "reserve kracht" wordt genoemd. Het is een mediterende macht die de samenwerking tussen de hypothalamus, hypofyse en de epifyse (pijnappelklier) regelt. De medische wetenschap heeft het niet helemaal begrepen, noch heeft zij het bereikt. Het lichaam mechanisme staat onder de controle van deze drie-eenheid: de epifyse wordt de vader genoemd, de hypofyse heet de zoon en de hypothalamus wordt de Heilige Geest genoemd. Het heet de drie-eenheid van de levensgeest.
Kundalini Yoga is een eenvoudig methodisch systeem om deze reserve van de levensgeest te bereiken waardoor we kunnen leven en ons voor eeuwig kunnen ontwikkelen.

(Onderwezen door Yogi Bhajan op 13 maart 1985)