Kundalini Yoga Kriya voor de essentie van het zelf KY kriyas

1) Arm Cirkels Zit in kleermakerszit. Strek de armen naar voren en een beetje naar opzij, om een "V" met het lichaam te vormen. De armen strekken zich recht uit, vanuit de schouders, de handen gestrekt met de handpalmen naar beneden. Draai de armen naar achteren in grote cirkels. Houd de armen op die manier, dat de cirkels naar voren zijn en een beetje naar opzij. Begin de Vuurademhaling en vergroot gelijdelijk de kracht van de ademhaling, als je de armen sneller laat draaien, en wijder en wijder. Ga hier mee door voor 1 tot 4 minuten. Adem dan in, houd de houding stil, adem uit en ontspan de armen.

Dit is een energieke oefening. Hoe sneller de adem is, hoe krachtiger hij het hart centrum stimuleert en de longen opent.

2) Schommelende Boog Lig op de buik en ga in de Boog Houding: Reik naar achteren en pak de enkels en strek je waarbij je een spanning creëert tussen de armen en de benen. Schommel naar achteren en naar voren van de schouders naar de knieën, waarbij je de beweging coördineert met een krachtige Vuurademhaling, zo krachtig dat het voelt alsof er vuur uit de neusgaten komt. Ga hier 1 minuut mee door. Ontspan dan even.

De Boog Houding masseert de interne organen. vooral de verteringsorganen, en geeft een volledige achterwaartse buiging van de gehele ruggengraat. Het schommelen gekoppeld aan de Vuurademhaling stimuleert de gehele persoon, en bevordert het stromen van de energie naar het hart.


3) Schommelen op de Ruggengraat Lig op de rug met de dijen gedrukt tegen de borst en het voorhoofd tussen de knieën.
Schommel langs de gehele ruggengraat en samenhang met de Vuurademhaling voor 1 minuut.

Deze oefening staat de ruggengraat toe in de tegengestelde richting te buigen als in de vorige oefening.

4) Kraai hurkzit Sta met de voeten 30 tot 60 cm uit elkaar. De voeten wijzen naar voren en een beetje naar buiten. Vouw de handen in Venus Mudra boven op het hoofd. Adem uit en kom tot hurk, zo dat de billen zo dicht mogelijk bij de vloer zijn. Ideaal gezien blijven de voeten plat op de vloer. (Als dat niet gaat kun je een rolletje onder de hiel doen). Houd de ruggengraat zo recht mogelijk. Adem in en keer terug naar de staande houding. Ga hier 26 keer mee door.

Kraai hurkzit staat het bekken toe te ontspannen en te openen.

 

5) Arm Cirkels Herhaal de 1ste oefening 1 tot 2 minuten.

6) De Essentie van het Zelf Meditatie Zit in kleermakerszit, kruis de handen over het centrum van de borst, het hart centrum. Sluit de ogen. Blijf geconcentreerd en mediteer 5 tot 31 minuten. Indien beschikbaar, mediteer met of zing wat goddelijke of verheffende muziek.

Laat elke beperking van het zelf vallen. Geef het kleine zelf aan het grote Zelf over. In dit uitgebreide gewaarzijn zal je je essentie ervaren.

COMMENTAAR:
Deze reeks oefeningen leidt de pranische levenskracht door het lichaam naar het hart centrum, opent het hart zodat je liefde kan geven en ontvangen zonder angst, boosheid of wrok. Deze staat van mededogen is de essentie van het zelf. Als je je naar beneden gedrukt voelt door de littekens en teleurstellingen van het leven, zal deze kriya je helpen een grotere realiteit aan te voelen, waar je deel van uit maakt. Alle mogelijkheden openen zich voor jou, als je leeft vanuit de essentie van het Zelf. Fysiek laat deze kriya spanningen los, versterkt zij de spijsvertering en opent zij de longen.