Kundalini Yoga voor de kunst van het evenwicht van de maag (Uit Owners Manual for the Human Body)

1. Zit in Kleermakerszit, buig de ellebogen en breng de handen op schouderbreedte op het niveau van de oren. Met een snelle beweging als een stomp (maar houd beide handen geopend), schieten de armen omhoog aan de voorkant in een hoek van 60 graden. Breng de armen en handen naar de eerste positie terug en herhaal de stompende beweging naar de zijkant, parallel aan de grond. Gebruik de kracht naar buiten gericht. Deze bewegingen strekken de elleboog waardoor deze ongeveer twee millimeter langer wordt. Na 1 minuut, beginnen met het chanten van ''Har'' op elke houding met behulp van het puntje van de tong en de kracht van de navel. Ga hier mee door voor 2 1/2 minuut.

"De maag is een vuur. Laat de woede naar buiten komen!".

2. Herhaal de oefening 1 en steek de tong uit je mond elke keer dat je "Har" chant op elke houding. (4 tellen van "Har" = 2 seconden. Stomp met woede en kracht. Wordt boos! 2 1/2 minuten.

(Yogi Bhajan demonstreerde deze manier van zingen van "Har" met behulp van een hoge toon, zoals falsetto.)

3. Buig de armen op een hoek van 90 graden bij de elleboog en houd de handen in vuisten bij het oor, en draai het lichaam naar links en naar rechts. Houd de tong uitgestoken en de chant "Har" met elke draai. Wordt boos! 1 1/2 Minuut.
 
4. Kom in Baby Houding met je voorhoofd op de grond. Wees ontspannen en slaperig, terwijl je vanuit de navel chant "Har Har Mukande" 9 1/2 Minutes. (Avtar Singh's versie van de mantra werd gespeeld in de klas.) Houd je tong levendig met het geluid. (Yogi Bhajan speelde de gong.) Kom daarna omhoog naar de Kleermakerszit, strek de armen omhoog op ongeveer zestig graden naar opzij en blijf zingen. 1 1/2 Minuut. Adem in, houd je adem vast voor 10 seconden, en adem uit.

U bent doordrongen tot in alle vier hoeken van het Universum, U bent de Vreugde in alle vier hoeken van het Universum, U bent Zelf-verlicht en verenigd met alles, Vernietiger van slechte tijden, belichaming van mededogen, U bent altijd in ons. U bent de eeuwige Gever van onverwoestbare kracht.

5a) Blijf in Kleermakerszit, leg je handen in je schoot en laat je hoofd totaal ontspannen hangen, en laat je schouders vallen. Voel je erg moe en erg verdrietig "Laat al het verdriet naar buiten komen". Zit in stilte te mediteren op de meditatieve muziek voor 3 1/2 Minuut.
Blijf in deze houding en begint te chanten met Kulwant Singh's versie van "Chattr Chakkr Vartee", Healing Sounds of the Ancients, Volume I (zie hier onder). 3 minuten.

Chattr chakkr vartee, chattr chakkr bhugatay
Suyambhav subhan, sarab daa sarabjugatay,
Dukaalang pranaasee,dayaalang saroopay,
Sada ang sangay,abhanhanh bibhootay

5b) Ga dan rechtop zitten, voel je verheven, vergroot, heilig en verheerlijk jezelf en blijf chanten gedurende 3 minuten. (Yogi Bhajan speelde de gong, en instrueerde de studenten om de mantra vol te houden, ondanks hoe luid de gong werd.)


Om te eindigen: Adem in, houd de adem gedurende 30 seconden of langer in en adem uit. Herhaal deze adem reeks drie keer.

Commentaar: Als je niet de kunst van het evenwicht van je maag weet, heb je niet geleefd ... De hele creatieve gevoeligheid van het lichaam zit in de maag ... Het is de maag, die een boodschap stuurt naar de hersenen om het hele systeem te coordineren..Rishi Tanaan vond uit dat het hart en de hersenen zijn onderworpen aan de maag... Toen de oude yogi's dit feit leerden, ontwikkelden zij een hele wetenschap van vasten en het combineren van voedsel ...

Want als je emotioneel bent, voel je je slecht in de maag. Als je boos bent, voel je een slecht gevoel in de maag. Dit is agn granthi, dit is waar je leven en je vuur zich bevinden ... Het elleboog gebied regelt de maag en deze yoga set opent de elleboog om te werken op de maag. (Yogi Bhajan wees naar zijn bovenarm van de elleboog tot schouder).
Als je deze set regelmatig beoefent "zal het de angst wegnemen uit je persoonlijkheid. Verdriet en angst zullen wegvliegen".

Onderwezen door Yogi Bhajan 8 mei 1985, vertaald door Wouter Koert