Kundalini Yoga voor gevorderde kundalini yoga set 1 KY kriyas

1. Lig op de buik en plaats de handen onder de schouders.
Druk je met de armen omhoog tot ze recht zijn en de ruggengraat helemaal naar achteren gebogen is (Cobra Houding). Het bekken zou op de grond moeten blijven. Laat het hoofd helemaal naar achteren vallen. Begin met afwisselend de hielen tegen de billen te schoppen. Als één voet naar de billen gaat, gaat de andere terug naar de vloer. Ga hier l minuut mee door. Ontspan voor 1 minuut.


2. Kom in een gehurkte houding (Kikker Houding) op de tenen met de hielen tegen elkaar. De knieën zijn wijd uiteen, zodat de armen tussen de benen door kunnen komen en de vingertoppen op de vloer rusten. De armen zouden een rechte lijn moeten vormen van de schouder naar de vingertoppen. Merk deze exacte houding op en verander hem niet tijdens de oefening. Adem in, en sta op, waarbij je de handen vrij laat komen van de vloer, en dezelfde hoek in stand houdt van de armen met het lichaam. Sta helemaal op, waarbij je alles recht en strak houdt.
Adem uit en keer terug naar de hurk houding. De adem zal vanzelf gaan, omdat de beweging van het skelet de adem dwingt.
Ga hier in een constant en krachtig tempo voor 2-3 minuten. Deze oefening is goed voor de verteringsenergie.

3. Zonder pauze na de vorige oefening, kruis je de armen over de borst (Indiaans Opperhoofd stijl), en ga door met dezelfde beweging met de benen. Adem in naar een staande houding, en adem uit terug naar de gehurkte houding. Ga hier voor 2-3 minuten mee door. Deze versie is voor de seksuele energie.
4. Ga door, zoals hierboven, maar met de handen in Venus Mudra (de vingers verstrengeld, de handpalmen naar beneden) boven op het hoofd (precies waar de rishi knoop is). Houd dit nog 2-3 minuten vol. Geen ontspanning. Dit is voor het Zenuw Stelsel.

5. Sta recht op, met de voeten 5 tot 10 cm uit elkaar. Deze kriya lijkt in beweging op Tai Chi. Strek beide armen naar de zijkant, iets schuin naar voren, met de ellebogen gebogen en de handpalmen naar beneden. De linker hand wordt net onder schouderhoogte gehouden, en de rechter hand net boven schouder hoogte en een beetje verder gestrekt van het lichaam, dan de linker. Je zal een evenwicht vinden.
Houd de armen in deze exacte houding gedurende de gehele oefening. Ga nu op de tenen staan (de bal van de voet) en draai het lichaam vanuit het middel een beetje naar rechts, zonder de voeten te bewegen en zet de hielen weer op de vloer. Maak nog 4 van zulke bewegingen om de beweging naar rechts te voltooien. Ga dan terug in vijf bewegingen naar links om weer met je gezicht naar voren te komen. Doe dit 4-5 minuten.
De beweging is sierlijk, ritmisch en in evenwicht.
Houd de magnetische balans van de handen, beweeg langzaam met controle en een meditatieve geest. Doe het als een eredienst zodat het een dans wordt, met de ogen gesloten.


6. Sta met de voeten 60 tot 90 cm uit elkaar. Buig de knieën zodat je in een houding komt alsof je in een stoel zit. Buig 60 graden naar voren vanuit je middel. Blijf in evenwicht en strek de armen naar voren in dezelfde hoek als de benen. De ellebogen zijn gebogen in een hoek van 120 graden met de handpalmen naar beneden. De ellebogen zullen net boven de knieën zijn. Begin een stuiterende beweging vanuit de knieën, zodat het gehele lichaam (met uitzondering van de onderbenen) op en neer gaat in een ritme. Begin te draaien vanuit het middel, van de ene kant naar de andere kant, met meerdere stuiteringen naar elke kant. De armen houd je in dezelfde hoek, het is alsof je de aarde zegent. Het is net zoals de basis beweging van een Indiaanse dans, en het geeft een krachtig werkende gevoeligheid. Blijf met de ogen gericht op het derde oog.
Ga hier mee door voor 2-3 minuten.7. Sta op de linker voet, en strek het rechter been naar voren zonder de knie te buigen, parallel met de vloer. Pak de rechter enkel met beide handen vast, en probeer recht te blijven staan. Richt de aandacht op het derde oog. Deze kriya wordt Kundalini Praan Dandh genoemd. Blijf in deze houding voor 2-3 minuten.

 

8. Sta ongeveer 90 cm met de voeten uit elkaar. Vouw de handen in de Venus Mudra. Buig een beetje naar voren vanuit het middel. Til de armen op in een hoek naar rechts, en strek je hoog uit. Zwaai krachtig naar beneden met de armen, alsof je met kracht naar beneden komt met een bijl, en ga door met de beweging naar links, en strek je daar hoog uit. Zwaai dan terug naar beneden en kom rechts weer omhoog, enz. Ga hier mee door met een krachtig ritme en mentale concentratie. Gebruik een kracht alsof je aanvalt. Het boven lichaam beweegt ook, en valt in het ritme samen, en de handen komen vlak bij de grond, als ze naar beneden komen. Ga hier voor 2-3 minuten mee door.

Ontspan 10 tot 15 minuten.

 

Commentaar: Deze set zet alle botten weer goed op zijn plaats, van de schedel tot het bekken. Het bekken is de plek, waar de adem van het leven wordt geactiveerd, en waar de adem kracht van het pranische lichaam is. De longen zijn verwerkingseenheden voor reiniging, het diafragma is een hulpmiddel in dat proces, en het is door de ruggengraat dat de energie stroomt.

Set 1 en set 2 kunnen apart worden beoefend of samen.

(Yogi Bhajan onderwees deze sets in oktober 1984, vertaald door Wouter Koert)