Kundalini Yoga voor gevorderde kundalini yoga set 3 KY kriyas Onderwezen door Yogi Bhajan 1 mei 1977

1. Zit in Kleermakerszit. Breng de linkerhand tot het niveau van de borstkas; de onderarm parallel aan de grond; de handpalm is gericht naar het lichaam. Pak de linker pols met de rechterhand vanaf de buitenkant. Ga niet met de duim om de linker pols heen. Sluit de ogen tot een spleet, "spleet ogen '' en draai de handpalm iets omhoog. Staar in de handpalm als in een spiegel. Maak spierspanning door in de richting van de borst te duwen met de rechter hand. Ga hier 2-3 minuten mee door. Doe het niet omgekeerd.

Deze kriya werkt op de nieren en de bijnieren. Het zal overmatige klier afscheiding veroorzaken. Het zal veroorzaken dat je zou willen smokkelen. Maak je geen zorgen over je bekwaamheid-ga er gewoon doorheen. Als je tijdens deze oefening zou willen inademen en de adem vasthouden voordat je uitademt, zal dat je longen door een aantal veranderingen heen doen gaan.


2. Zit in de Rots Houding. Strek de armen boven het hoofd en reik naar achteren, terwijl je de ellebogen recht houdt. Richt de handpalmen naar het plafond. Laat het hoofd naar achteren gaan. Kijk omhoog en richt de kin omhoog, en spreid geleidelijk aan de knieën zo wijd als mogelijk. Ontspan in deze houding voor 2-3 minuten.

Er zal druk op de borst zijn. We zullen ons voorbereiden, om daar te komen, waar we naar toe willen, millimeter voor millimeter.3. Nog op de rechter hiel zittend, strek het linkerbeen naar voren. Plaats de handpalmen op de grond naast het lichaam. Hef het been 60 graden omhoog en til de billen zo hoog mogelijk op. Wissel van kant en herhaal. Houd deze houding voor 1-2 minuten aan elke kant.

 

4. Zit in de Rots Houding. Plaats de handen op de grond achter het lichaam en buig naar achteren tot in de halve Kameel Houding. Open de mond wijd en steek de tong uit. Adem in en lach met de buik op de uitademing. Herhaal dit nog 10 keer.
Ontspan op de rug voor 3 minuten.

Deze oefening oefent een grote druk uit en maakt de calcium en magnesium verhouding evenwichtig in het lichaam.


 

5. Zit in de Rots Houding. Verstrengel de handen en hef ze op tot het keel niveau met de handpalmen naar beneden gericht. Druk de duimen tegen elkaar. Zonder speciale adem beweeg je krachtig de schouders en neer. Ga hier mee door voor 2-3 minuten.

Het lichaam is het voertuig van God. Het zou nooit uitgebuit mogen worden. Deze oefening pompt het bloed omhoog. Als je dit doet, voorkom je een onnatuurlijke dood.


6. Blijf in de Rots Houding. Strek de armen recht naar boven met de Jupiter vingers naar boven wijzend. Open de mond en steek de tong helemaal uit. Draai naar links en naar rechts, waarbij je de gehele ruggengraat gebruikt. Blijf draaien terwijl je normaal ademt gedurende 3 minuten.


 

7. Ga staan met de voeten ongeveer 60 cm uit elkaar. Terwijl je een rechte rug houdt, buig je vanuit je middel, tot het bovenlichaam parallel is met de grond. Ontspan de armen naar beneden. Rol de ogen naar boven en hef het hoofd slechts zo hoog op als nodig is, om recht vooruit zien. Houd deze positie voor 3 minuten.

Deze houding helpt om de tussenwervelschijven in orde te brengen.

8. Blijf in dezelfde houding staan. Til de armen aan de rugkant zo hoog mogelijk op. Open en sluit de vuisten snel gedurende 3 minuten.

Ontspan op de rug 3 minuten.

Dit is een grote revisie, omdat we spieren gebruiken, die we gewoonlijk niet gebruiken. Het is goed voor pijn in het achterhoofd en werkt op de vijf centras van de hersenen.


9. Zit in de Rots Houding. Verstrengel de handen en leg ze tegen het voorhoofd met de handpalmen naar buiten gericht. Open de mond en steek de tong helemaal uit. Adem in en adem krachtig uit door de mond. Trek de Mula Bandha in op de uitademing. Ga hier mee door gedurende 2 minuten.

10. Blijf in dezelfde houding. Tuit de lippen totdat er slechts een kleine opening over blijft. Adem in en adem uit deze opening met een fluittoon gedurende 1 minuut.

11. Blijf in de Rots Houding. Begin met het maken van een klokkend geluid met de tong tegen het gehemelte. De mond blijft open. Ga hier mee door voor 2-3 minuten.

Maak een wandeling van 15 minuten in de frisse lucht, met blote voeten op de grond is het beste.

12. In de Rots Houding, spreid de knieën wijd uit elkaar en ga omhoog op ze rusten. Strek de armen recht boven het hoofd met de handpalmen naar elkaar toe. Laat het hoofd naar achteren vallen met de kin omhoog. Laat dan het hoofd naar voren vallen en plaats de kin op de borst. Ga door met deze achterwaartse en voorwaartse beweging van het hoofd gedurende 1 minuut.
Laat de armen zakken.


13. Blijf op de knieën. Houd het hoofd recht en open de mond en steek de tong uit. Adem in en hef de handen boven het hoofd met de handpalmen naar het plafond gericht. Adem uit en laat ze vallen. Ga hier mee door gedurende 2 minuten.

14. Blijf op de knieën met het gezicht naar voren. Adem in, hef de handen boven het hoofd en klap één keer in je handen. Adem uit en laat de handen naast je lichaam vallen. Zwaai de armen losjes weer naar voren en klap weer in de handen. Hef de armen dan weer boven het hoofd, terwijl je inademt en klap weer in je handen en laat de oefening in deze drie fasen weer doorgaan: klap, val, klap klap, val, gedurende 1 minuut.

Deze oefening zal longproblemen voorkomen.

15. Hurk in de Kraai Houding en plaats de handpalmen op de grond met de armen aan de buitenkant van de knieën. Houd het hoofd omhoog. Begin met het zingen van je favoriete mantra gedurende 2 minuten.

De Kraai Houding zet direct druk op de dikke darm. Laat de druk er zijn en maak je geen zorgen.

16. Blijf in de Kraai Houding met de handen op de grond. Adem in en kantel het hoofd naar links en plaats het oor op de schouder. Adem uit en kantel het hoofd naar rechts en plaats het andere oor op de schouder. Ga hier mee door gedurende 2 minuten.
17. Kom snel in de Rots Houding en vouw de armen over de borst met de rechter arm dichter bij het lichaam. Plaats de rechter hand op de linker bovenarm en stop de linker hand in de rechter elleboog. Sluit de ogen. Draai het hoofd in een cijfer acht. Stop. Open de ogen en staar. Sluit de ogen en draai het hoofd in tegengestelde richting. Ga door met het draaien van het hoofd in het figuur van de liggende acht met de ogen gesloten, stop en staar tussen elke rotatie. Ga hier mee door gedurende 1 minuut.

18. Zit in de Kleermakerszit en pak de knieën met de handen. Adem in en buig de rug naar voren en het hoofd valt naar achteren. Adem uit en buig de rug naar achteren en laat het hoofd naar voren komen. Blijf de nek los houden, terwijl het hoofd op en neer gaat met het ritme van de beweging gedurende 2 - 3 minuten.

Tijdens deze oefening zal elke tussenwervelschijf heftig bewegen.

19. Blijf in de Kleermakerszit. Beweeg de taille met de klok mee, alsof je met een hoela-hoep bezig bent. Ga hier mee door gedurende 3 minuten. Doe het nu in tegengestelde richting, weer 3 minuten.

Deze kriya is goed voor de lever.


20. Ga staan en vouw de armen over de borst zoals in Oefening 17. Hurk in de Kraai Houding en keer terug naar de staande houding. Begin met het zingen van je favoriete mantra. Ga hier mee door voor 2-3 minuten.

21. Blijf staan en klap zo snel mogelijk in de handen gedurende 2 minuten.

22. Zit in de Kleermakerszit. Strek de armen recht boven je hoofd met de handpalmen naar voren gericht. Buig de Saturnus en Zon vingers en plaats ze onder de duim. Begin afwisselend de armen loodrecht naar beneden te trekken en loodrecht in de lucht te duwen, terwijl je de onderarmen loodrecht ten opzichte van de vloer houdt. Ga snel met dit afwisselend duwen en trekken door voor 2-3 minuten.

23. Ontspan volledig op de rug en luister naar een 34 slagen ritme gong muziek.

Mediteer.

Commentaar: Vanaf 1 mei 1977 en voortgezet op maandag, woensdag en donderdag van de volgende week, gaf Yogi Bhajan les aan de Los Angeles Gevorderde Klas in een reeks van Kundalini Yoga sets, ontworpen om de klieren te stimuleren en het zenuwstelsel te versterken. Die sets worden hier gepresenteerd in de volgorde, waarin ze werden onderwezen. We waren gezegend met deze sets om ons te helpen ons voor te bereiden op de zware tijden die komen zouden.

(Wouter: Gevorderde Kundalini Yoga set 3, 4, 5, 6 en 7).

(Vertaald door Wouter Koert vanuit "Kundalini Maintenance Yoga Sets")