Kundalini Yoga voor gevorderde kundalini yoga set 4 KY kriyas Onderwezen door Yogi Bhajan 2 mei 1977

1. Lig plat op de rug.Til het linkerbeen 90 graden op. Houd de linkervoet met beide handen vast en schop de billen met de rechter voet. Ga hier 2-3 minuten mee door. Verwissel van kant en doe het nog eens 2-3 minuten.

 

2. Kom in de Schouderstand. Laat de linker been over het hoofd naar gaan de grond. Terwijl je het linkerbeen omhoog laat gaan, laat je het rechterbeen omlaag gaan. Ga door met het afwisselend verhogen en verlagen van de benen op deze wijze gedurende 2 - 3 minuten.

3. Ga zitten met de benen naar voren en spreid de benen zo wijd mogelijk uit. Rek je uit en laat het voorhoofd naar linkerknie gaan, dan naar de rechter knie en vervolgens naar het centrum. Ga door met deze links, rechts, midden volgorde voor 2-3 minuten.

 

4. Zit in de Rots Houding. Verstrengel de vingers samen voor de borst. Houd de handen in deze positie en draai het bovenlichaam voortdurend van links naar rechts voor 2-3 minuten.

 

5. Blijf op de hielen zitten. Open de handen met de vingers gespreid. Strek de armen naar voren parallel met de grond. Maak dan een grijpende beweging met de handen. Afwisselend trek je ze naar het lichaam met grote spanning, alsof je een denkbeeldige 100 kilo naar je toe trekt. Ga door met dit afwisselend strekken en grijpen met maximale spanning voor 2-3 minuten.


6. Sta op. Strek de armen recht voor je uit. Begin kniebuigingen, ga omhoog en omlaag. Ga hier 2-3 minuten mee door. 

7. Kom in de Sprinkhaan Houding. Lig plat op de buik, kin op de grond, maak vuisten en stop ze in de liezen. Til de benen zo hoog van de grond als mogelijk, met de tenen gestrekt. Houd deze houding 3 minuten vol.

8. Blijf op de buik liggen en kom in de Boog Houding. Buig de nek naar links naar de schouder en vervolgens naar rechts. Draai de nek niet: buig de nek van oor tot schouder. Ga hier gedurende 90 seconden mee door.

Dit is een goede oefening voor mensen die hypoglykemie kunnen hebben (bloed suiker is te laag).

 

9. Blijf in de Boog Houding, en schommel naar voren en naar achteren voor 1 - 3 minutes.


10. Ga op de rug liggen, met de handpalmen op de grond. Til de billen zo hoog mogelijk op en laat ze dan weer omlaag gaan. Ga door met deze beweging voor 2-3 minuten.

11. Ga op de rug liggen met de hielen tegen elkaar aan. Met de handen onder de billen, til je de benen 90 graden op en laat ze weer neer gaan. Ga hier mee door voor 2-3 minuten.

12. Ga in de Cobra Houding vanuit de schouders met de handen los van de grond. Steek de tong uit en adem 2 minuten door de mond.


13. Kom in volledige Cobra Houding. Houd de tong uit de mond en ga door met dezelfde ademhaling. Ontspan na 3 minuten.
14. Sta op. Leg de handen op je schouders. Til de knieën afwisselend op tot ze de borst raken. Ga hier mee door gedurende 2 minuten.

Commentaar: Vanaf 1 mei 1977 en voortgezet op maandag, woensdag en donderdag van de volgende week, gaf Yogi Bhajan les aan de Los Angeles Gevorderde Klas in een reeks van Kundalini Yoga sets, ontworpen om de klieren te stimuleren en het zenuwstelsel te versterken. Die sets worden hier gepresenteerd in de volgorde, waarin ze werden onderwezen. We waren gezegend met deze sets om ons te helpen ons voor te bereiden op de zware tijden die komen zouden.

(Wouter: Gevorderde Kundalini Yoga set 3, 4, 5, 6 en 7).

(Vertaald door Wouter Koert vanuit "Kundalini Maintenance Yoga Sets")