Kundalini Yoga voor gevorderde kundalini yoga set 6 KY kriyas Onderwezen door Yogi Bhajan 4 mei 1977

1. Zit in Kleermakerszit. Open de mond zo wijd mogelijk. Buig de nek en plaats het hoofd op de linker schouder. Plaats het hoofd daarna op de rechter schouder. Ga met deze beweging door gedurende 2 minuten.

Deze kriya werkt op het aanpassen van de kaak.


2. Blijf in Kleermakerszit. Breng de onderkaak naar voren in een overdreven onderbeet en glimlach. Buig het hoofd van links naar rechts zoals in Oefening 1 gedurende 2 minuten.

Deze oefening is goed voor de tanden.


3. Blijf in Kleermakerszit. Breng de onderkaak naar voren als in Oefening 2, rimpel de neus en kruis de ogen. Hef de schouders naar de oren en trek het hoofd naar beneden naar de omhoog gaande schouders. Laat daarna de schouders naar beneden en strek de nek omhoog. Houd de gezichtsuitdrukking vol en ga door met deze beweging voor 2 minuten.

Deze kriya oefent de gezichts- en de nek spieren.

4. Blijf in Kleermakerszit. Plaats de rechter hand op de rechter achterkant van het hoofd met de handpalm tegen het hoofd. Begin het hoofd naar de linker voorzijde te duwen en ga hier tegenin met de nekspieren. Ga hier mee door gedurende 90 seconden.

Dit corrigeert de nek.

 

5. Blijf in Kleermakerszit. Plaats de handen op de knieën. Roteer de schouders vooruit of achteruit gedurende 3 minuten.

Deze kriya is goed voor het elimineren van kalkaanslag.6. Blijf in Kleermakerszit. Vouw de armen en pak de andere elleboog vast. Hef de gekruiste armen zo hoog mogelijk naar het hoofd en laat ze weer naar beneden zo snel als mogelijk. Ga hier mee door gedurende 2 minuten.

 

7. Blijf in Kleermakerszit. Vouw de armen achter de rug en pak de andere elleboog. Hef de armen weer omhoog en laat ze weer omlaag zo snel als mogelijk. Ga hier mee door gedurende 2 minuten.

8. Ga staan op handen en knieën. Laat de wervelkolom zakken als in de Koe Houding. Strek het linker been naar achteren en til het zo mogelijk op. Ga hier 3 minuten mee door en doe dan de oefening met het andere been. Kom terug in de Koe Houding. Open de mond en steek de tong uit en begin de Vuurademhaling voor 1 minuut.

Deze oefening corrigeert de wervelkolom in gebieden die niet toegankelijk zijn voor een chiropractische behandeling. Als een vrouw lucht in de vagina krijgt, tijdens deze oefening, is dit een indicatie van een zeer fundamenteel structureel gebrek en zij zou altijd een inlegkruisje moeten dragen.


9. Zit in Kleermakerszit. Druk de duimen op de slapen. Draai de ogen gedurende 1 minuut. Terwijl je de druk op de slapen handhaaft, open je de ogen zo groot mogelijk en sluit ze weer. Ga door met openen en sluiten van de ogen voor 1 minuut.

10. Zit met een rechte rug en de knieën stevig vastgehouden tegen de borst door de armen. Schommel naar voren in een poging om op de voeten te gaan staan. Dit zal niet mogelijk zijn, maar bij deze inspanning wordt de juiste spierspanning gecreëerd.

Met deze kriya, worden de tenen en de bal van de voeten (de "klauwen") aangepast.

11. Blijf in de zittende houding met de knieën naar de borst. Plaats de handen op de grond naast het lichaam en houd het gehele lichaamsgewicht op de handen en hielen in evenwicht. Houd deze houding voor 1-2 minuten aan.

Dit is een kriya voor het corrigeren van de knieën en enkels.12. Dit is een vierdelige oefening: a) Kom in de Schouder Stand en begin de benen afwisselend omhoog en omlaag te pompen gedurende 1 minuut; b) houd beide benen omhoog, en doe de Vuurademhaling voor 1 minuut; c) Spreid de benen wijd uit elkaar en ga door met de Vuurademhaling voor 2 minuten; en d) Breng de benen bij elkaar, adem in, adem uit en ontspan.

Deel a) masseert de lever en dikke darm en elimineert problemen met de lever, de milt of de galblaas. In deel c) problemen met ischias worden vermeden door het rekken van deze spieren.

13. Hurk naar de Kikker Houding. Strek de benen en til de billen op. De hielen hoeven niet op de vloer te blijven. Terwijl je de benen recht houdt, buig je door de ellebogen en raak je met de neus de grond aan. Strek de armen en til de neus van de vloer. Ga terug naar de Kikker Houding. Herhaal de beweging gedurende 3 minuten.

Deze kriya doet het bloed overvloedig naar de borst stromen. Het is goed voor het hart, het gehoor en het gezichtsvermogen; Het spoelt de slagaders door en het lymfesysteem. De beoefening van deze kriya spoelt ook de borsten door, hetgeen borstkanker kan voorkomen. Verder zal het een tennisarm voorkomen, als deze oefening regelmatig gedaan wordt.

14. Zit in Kleermakerszit en vouw de armen over de borst met de bovenarmen van het lichaam af, parallel aan de grond. De nek is recht. Mediteer op de wortel van de neus en strek de armen naar voren vanuit de schouders.

Deze Kriya brengt het serum omhoog door
de wervelkolom en corrigeert het. Het zal een kalm, stil en vredelievend gedrag geven.
Het zal je in staat stellen spanning aan te kunnen en er toch een goed gevoel over te hebben. Door het beoefenen van deze kriya kan je geen "zombie" zijn, maar je moet wel
een volwaardig persoon zijn.

15. Zit in Kleermakerszit, Breng de vingertoppen en de top van de duim bij elkaar en steek de mudra in de oksels. Trek de armen omlaag, waardoor er een druk in de schouders ontstaat. Ga hier mee door voor 1-3 minuten.

16. Blijf zitten in de Kleermakerszit en strek de rechtervoet naar voren. Plaats de linkervoet bovenop de rechterdij. Leg de handen in Venus Mudra achter de rug. Leg het hoofd op de knie en til de armen zo hoog mogelijk op. Ontspan in deze houding voor 1-2 minuten.

Deze kriya is goed voor de eierstokken en een goede menstruatie. Het elimineert ook het laten van winden bij vrouwen. (Mannen moeten de Baby Houding gebruiken om dit probleem aan te pakken.)


17. Zit in Kleermakerszit. Plaats de handen op de heupen met de ellebogen parallel aan het lichaam. Trek de ellebogen terug en duw ze naar voren met een ruk, "kippen vleugels". Ga hier mee door gedurende 2 minuten.

18. Blijf in Kleermakerszit. Maak de handen tot vuisten en til de armen boven het hoofd. Begin om en om de armen omlaag te trekken (eerst de linker arm) en weer omhoog te stompen, waarbij je gelijke kracht geeft aan het omlaag trekken en omhoog stompen van de armen. Ga hier mee door voor 3 minuten.

19. Blijf in Kleermakerszit. Plaats de handen in Venus mudra op de hoogte van de keel met de handpalmen naar beneden. Hef de handen boven het hoofd en laat ze terug gaan naar het keel niveau en doe dit zo snel mogelijk. Ga hier mee door gedurende 2 minuten.

 

20. Blijf zitten en plaats de zolen van de voeten tegen elkaar. Trek de voeten met de handen in de richting van het kruis. Begin met het verhogen en verlagen van de knieën in een vlinderende beweging gedurende 2 minuten.

21. Zit in Kleermakerszit. Plaats de handen op de knieën en houd de armen gestrekt. Adem volledig in en houd de adem zo lang mogelijk vast en pomp de navel in en uit. Adem uit en adem in, en herhaal de oefening. Ga hier mee door voor 4-5 minuten.

Commentaar: Vanaf 1 mei 1977 en voortgezet op maandag, woensdag en donderdag van de volgende week, gaf Yogi Bhajan les aan de Los Angeles Gevorderde Klas in een reeks van Kundalini Yoga sets, ontworpen om de klieren te stimuleren en het zenuwstelsel te versterken. Die sets worden hier gepresenteerd in de volgorde, waarin ze werden onderwezen. We waren gezegend met deze sets om ons te helpen ons voor te bereiden op de zware tijden die komen zouden.

(Wouter: Gevorderde Kundalini Yoga set 3, 4, 5, 6 en 7).

(Vertaald door Wouter Koert vanuit "Kundalini Maintenance Yoga Sets")