Kundalini Yoga voor het zenuw systeem en de klier balans KY kriyas

1) Zit in Kleermakerszit met de armen gestrekt naar op zij parallel met de grond. De handpalmen zijn omhoog gericht (A). Begin met alleen je Saturnus vinger (de middel vinger) snel op en neer te bewegen (B). Gebruik een krachtige ademhaling, adem in als je de vinger omhoog beweegt en adem uit als je hem weer omlaag laat.
Ga hier ritmisch mee door, en coördineer deze beweging met de ademhaling voor 7 minuten.
Deze oefening stimuleert de hypofyse om een balans te creëren tussen het parasympathische en het sympathische zenuw systeem.

2) Blijf in kleermakerszit. Strek de armen naar voren, parallel met de vloer (A). Plaats de linkerhand over de rechter en verstrengel de vingers met de handpalmen naar beneden gericht.
Begin je armen snel van de ene kant naar de andere te bewegen, met het hoofd en de nek naar dezelfde kant. Houd de elle bogen gestrekt. Ga door met de beweging en coördineer de beweging met een krachtige ademhaling voor 5 minuten.
Deze oefening maakt het lichaam klaar voor de schok van een ongeluk, door het zeer flexibel te maken. Het versterkt ook de borstspier en stimuleert de lymfe klieren in dat gebied. Er is sprake van geweest, dat deze oefening helpt in het voorkomen van borstkanker.
3) Zit in kleermakerszit. Strek de armen uit recht naar voren, parallel met de vloer (A). Maak vuisten van je handen met de duim van binnen tegen het kussentje onder de pink gedrukt. Houd de armen en polsen recht, terwijl je de linkerhand omhoog beweegt en de rechter hand naar beneden.
Ga door met afwisselend de armen krachtig op en neer te bewegen, en coördineer de beweging met de krachtige ademhaling voor 8 minuten.
Deze oefening brengt de bijschildklier in balans en bevordert gewichtsverlies.

4) Vlinder Houding. Zit met de zolen van de voeten tegen elkaar. Trek de voeten naar het kruis, waarbij je de knieën zo dicht mogelijk bij de vloer houdt. Verstrengel de vingers in Venus Mudra en plaats de handen in de schoot (A). Adem in en til de armen op boven je hoofd, terwijl je tegelijk je knieën optrekt naar het centrum van je lichaam. (B). Adem uit en laat de armen en de knieën weer terug gaan naar de uitgangspositie (A). Ga hier ritmisch mee door, en coördineer de beweging met een krachtige ademhaling voor 8 minuten.

Deze oefening brengt de prana en apana in balans, zet het navel punt op de juiste plek en brengt de borstlijn in totaal evenwicht. Deze oefening bereidt de buik van een vrouw voor en houd hem in orde tijdens de zwangerschap.

Opmerking: uit Yoga for Youth and Joy, Door Yogi Bhajan, vertaald door Wouter Koert