Kundalini Yoga voor zenuwen navel en onderrug kracht KY kriyas (uit Sadhana Guidelines)

1. Ga zitten op je linker hiel met je rechter been gestrekt naar voren. Buig naar voren en pak de tenen van je rechter voet met beide handen. Strek de rug en kijk naar de tenen. Blijf stil zitten met normale ademhaling. Houd een lichte Mula Bandha. Ga hier 3 minuten mee door. Adem dan diep in en trek de tenen naar achteren. Adem volledig uit en trek ze nog verder naar achteren met een sterke Mula Bandha. Herhaal deze diepe ademhaling nog twee keer. Ontspan.

2. Kom in de Kundalini Lotus Houding: Zoek het evenwicht op het heilig been en pak met beide handen de tenen van beide voeten. Houd de benen wijd en strek ze omhoog tot 60 graden. Houd de rug recht. Pas een voortdurende Mula Bandha toe. Laat de ademhaling normaal plaats vinden. Ga hier drie minuten mee door. Adem dan diep in, adem uit en pas een krachtige Mula Bandha toe. Herhaal deze diepe ademhaling nog twee keer. Ontspan.

3. Ga zitten met je benen gestrekt. Buig naar voren en pak de tenen. Strek de ruggengraat door de tenen naar achteren te trekken. Trek de kin in. Begin Langzame Diepe Ademhaling. Ga hier drie minuten mee door. Adem dan diep in, adem uit en pas een krachtige Mula Bandha toe. Herhaal deze diepe ademhaling nog twee keer. Ontspan.

4. Neem de Platform Houding Rug aan: Ga zitten. Houd de benen gestrekt. Zet de handpalmen op de grond achter je, onder de schouders. Til de billen en de maag omhoog, zodat het lichaam recht is als een plank en alleen steunt op de hielen en handpalmen. Ga met de kin naar de borst. Druk de tenen naar voren. Houd deze houding 3 minuten vol met normale ademhaling. Adem dan diep in, adem uit en pas Mula Bandha toe. Herhaal deze diepe ademhaling nog twee keer. Ontspan.

5. Ga liggen op de grond op je buik, zet de handpalmen onder de schouders. Druk je op van de grond met het lichaam recht tot de Platform Houding. Adem uit terwijl je langzaam naar de grond zakt en adem in terwijl je langzaam omhoog komt. Gebruik niet de Mula Bandha. Ga hier met deze Diepe Langzame Ademhaling tot 27 keer mee door. Ontspan.

6. Ga op je rug liggen. Kom omhoog op de ellebogen. Plaats de ellebogen onder de schouders. Breng de billen omhoog totdat de ruggengraat en het lichaam recht zijn. Alleen de hielen en de ellebogen zijn op de grond. Druk de tenen naar voren. Blijf in deze houding gedurende drie minuten met een Langzame Diepe Ademhaling. Adem vervolgens volledig uit en pas de Mula Bandha toe.

7. Ga op je hielen zitten. Laat je langzaam achterover zakken tot je hoofd en mogelijk je schouders op de vloer rusten. De armen liggen ontspannen op de vloer naast de benen. Houd een lichte constante Mula Bandha. Blijf in deze houding met diepe ademhaling gedurende drie minuten. Adem dan helemaal uit met een krachtige Mula Bandha. Herhaal deze diepe ademhaling nog twee keer. Ontspan.

8. Kom in de Kikker Houding: Hurk met de tenen op de grond en de hielen omhoog tegen elkaar. De vingers zijn op de grond tussen de gepreide knieën. Adem in als je de billen optilt en het hoofd naar de knieën gaat. Adem uit en kom terug in de uitgangshouding. Ga hier mee door met een diepe ademhaling tot 30 keer.

9. Ga op je rug liggen. De handen liggen ontspannen langs het lichaam, met de handpalmen omhoog. Adem in en til één been vertikaal omhoog. Adem uit en laat het been weer zachtjes naar beneden. Vernader van been bij elke cyclus van ademhaling. Pas bij elke inademhaling lichtjes de Mula Bandha toe. Ga hier drie minuten mee door.

10. Ga in een comfortabele meditatie houding zitten. Trek de navel naar binnen en pas de Mula Bandha toe. Neem mentaal het gehele lichaam waar. Ontken dan elke identificatie die omhoog komt: "Ik ben geen man, geen vrouw, geen discipel, geen leraar, ik zit niet, etc." Je bent niet het lichaam, niet het denken, niet de geest, maar het bewustzijn, waarin alles omhoog komt en weer verdwijnt. Ga hier minimaal drie minuten mee door.

COMMENTAAR: Deze kriya wordt niet aanbevolen voor beginners. Het geeft een goede fysieke workout die flexibiliteit en uithoudingsvermogen vereist. De lagere zenuwcentra worden hier onder druk gezet en de vitale energie wordt gestuwd boven het diaphragma. Dit serie is zeer belangrijk voor mensen die voortdurend problemen met de spijsvertering of eliminatie hebben. Deze serie is uitstekend als je erg nerveus bent in stressvolle situaties. Bovendien is het een uitstekende voorbereiding voor meditaties, die je bevrijden van de valse identificatie met het lichaam of de geest.

(zoals onderwezen door Yogi Bhajan, vertaald door Wouter Koert)