Kundalini Yoga om de Ajna te stimuleren (KY to stimulate the Ajna) KY kriyas (Uit Het koendalini yoga Werkboek)

1. Ga rechtop staan en sluit je vingers in een stevige vuist om de duimen. Laat de armen naast je hangen. Laat het hoofd voorzichtig naar achteren vallen en staar naar een punt op het plafond of in de lucht. Adem in en doe de vuurademhaling, twee tot drie minuten. Adem dan diep in en til het hoofd weer op, trek de kin in. Houd de adem even vast met het hoofd rechtop.
Deze oefening versterkt het magnetisch veld, maakt het lichaam wakker en geeft een goede doorstroming naar het hoofd.

2. De driehoekhouding. Steun op je handpalmen en je voetzolen, de billen zijn omhoog in de lucht. Vorm een driehoek met de grond. Je lichaam moet een rechte lijn vormen van de hielen naar de billen en van de billen naar de polsen. Het hoofd is op een lijn met het lichaam. De armen zijn zestig centimeter uit elkaar. Blijf in deze houding terwijl je langzaam en diep ademt, twee tot drie minuten. Adem dan in, adem uit en pas de mula-bhanda toe.
Blijf nog even leeg, adem in en ontspan.

Deze oefening is goed voor de spijsvertering en sterkt het zenuwstelsel.

3. De booghouding. Ga op de buik liggen. Reik naar achteren en pak je enkels vast, buig de knieŽn. Adem in, buig de rug terwijl je aan je enkels trekt. Alleen het bekken, de buik en het onderste deel van de borstkas blijven op de grond. Het hoofd wordt helemaal naar achteren gebogen. Adem langzaam en diep in deze positie, een tot drie minuten. Adem dan in, rek de ruggengraat voorzichtig uit, adem uit en ontspan.
De oefening is ook goed voor de spijsvertering. Zij opent het centrale zenuwkanaal van de wervelkolom.
4. De strekhouding. Ga op de rug liggen met de benen bij elkaar. Spits de tenen en til het hoofd en de schouders en de hielen vijftien centimeter op. Wijs met je handen met gestrekte armen naar je tenen en kijk naar je tenen. Begin in deze houding met de vuurademhaling en ga hier een tot drie minuten mee door, Adem in en houd even vast. Adem uit en ontspan.
Deze oefening activeert de energie van de derde chakra. Zij versterkt het navelpunt en geeft de buikspieren de juiste spanning.
5. Ga op je hielen zitten. Adem in en terwijl je je hoofd recht houdt en de schouders ontspannen buig je je rug zover mogelijk naar voren (hol) (SA). Adem uit en buig de rug naar achteren (bol) (5B). Begin langzaam en ga hier ritmisch mee door samen met de ademhaling, een tot drie minuten. Adem in terwijl de rug naar voren gebogen is. Adem uit en ontspan.
Deze oefening bereidt de rug voor op de volgende oefeningen.
6. Ga op de hielen zitten. Spreid de knieŽn wijd. Breng het voorhoofd naar de grond. Laat de handpalmen op de voetzolen rusten. Concentreer je op het derde oogpunt en ontspan bewust terwijl je normaal blijft ademhalen. Ga hier vijf tot twintig minuten mee door, Adem in een paar keer diep in en uit en kom langzaam uit deze houding.
Deze oefening maakt subtiel gebruik van de energie van de tweede chakra om de Ajna (zesde) chakra te stimuleren. Zij reinigt ook de ogen.
7. De bundelrol. Ga op de rug liggen met de armen stevig tegen je zijden gedrukt en je benen elkaar als een bundel houten planken. Houd het lichaam recht, begin om en om door de kamer te rollen, van de ene kant van de kamer naar de andere. Ga hier drie tot vijf minuten mee door. Ontspan hierna.
Deze oefening stimuleert het hele lichaam. Zij brengt het magnetisch veld in evenwicht en masseert de spieren. Doe oefening 6 niet zonder dat oefening 7 erop volgt.
8. Ga gemakkelijk zitten met een rechte rug en de handen in de gyan-mudra (de duimen en de wijsvingers raken elkaar, de andere vingers zijn strekt). Zorg dat de kin ingetrokken is zodat het hoofd recht boven de ruggengraat rust. Adem diep in. Terwijl je uitademt chant je het woord ‘Sat’ (rijmt op het Nederlandse ‘wat’), rek het woord zo lang mogelijk uit en verdeel het in zeven golven die ieder uit vijf tellen bestaan (kijk naar de notenbalk). De totale duur is dus vijfendertigtellen. Voltooi de uitademing met het woord 'Nam’ (rijmt op ‘kam’), kort, gedurende ťťn tel. Adem dan in en herhaal de chant. Chant vanuit je hart en laat het geluid mentaal in een spiraal omhoog gaan langs de ruggengraat en naar buiten door de kruin. Ga hier minstens drie minuten mee door. Adem dan in, houd even vast, adem uit en ontspan.
Deze mooie, eenvoudige meditatie is een aan roep vanuit het hart. Zij brengt je energie in evenwicht en brengt je bewustzijn direct naar zijn oerbron.

  9.Ontspan diep.
Opmerkingen: Deze kriya zorgt voor een milde stimulering van het klierstelsel.
Vooral de hypofyse die verbonden is met de Ajna of zesde chakra, wordt gestimuleerd. Wanneer je pas met yoga begonnen bent, mag je deze kriya een of twee keer per week oefenen (niet vaker).