Kundalini Yoga voor de dikke darm de wervelkolom en de organen (Kriya for ...) KY kriyas (Uit Het koendalini yoga Werkboek)

1) Ga zitten met gekruiste benen. Strek de rechterarm naar voren, een beetje hoger dan horizontaal. De rechterhandpalm maakt een hoek van 90 graden met de arm, vingers bij elkaar. De linkerhand rust in de schoot (IA). Laat de linkerhand in de schoot rusten, til de rechter arm op tot 90 graden, en houd de hand in dezelfde positie in verhouding tot de arm (IB). Blijf de arm op en neer bewegen.
Begin te tellen 'een’ op en ‘twee’ neer tot je bij veertig bent.

2) Wissel van arm en tel opnieuw tot veertig (2A, B).
3) Tel tot veertig terwijl je beide armen op en neer beweegt (3A, B).

4) Til beide armen iets hoger op dan horizontaal (3A) en adem rustig en diep, twee tot drie minuten. Adem dan diep in en strek de armen vanaf de schouders zover mogelijk naar voren. Houd de adem dertig seconden vast, adem uit en ontspan.
Bij deze oefening krijg je het gevoel alsof je door naaldjes wordt geprikt, het zal pijn doen. Het kan zo pijnlijk zijn dat je de armen en handen niet meer omhoog zult willen houden. Dat komt doordat er meer energie door de meridiaan van de dikke darm stroomt. Houd vol en doe het zo goed mogelijk.

5) Blijf zitten met gekruiste benen en leg de handpalmen tegen elkaar boven het hoofd, de armen licht gebogen (5A). In deze houding strek je de handen omhoog en leg je de armen dicht tegen de oren aan (5B). Ga door met het optillen en laten zakken van de handen, terwijl je tot 108 telt (‘een’ op, ‘twee’ neer, enz.).
6) Houd de armen omhoog (5B) en strek de rug van stuit naar kruin, de ademhaling is diep en langzaam. Ga hier een tot twee minuten mee door, dan diep inademen, rek je uit en houd de adem vijftien seconden vast. Adem uit en ontspan.
Deze oefening doet pijn terwijl je haar doet, maar na die tijd voel je je goed. Alle wervels van de ruggengraat komen op de juiste plaats te zitten. Strek de armen vanaf de schouders goed op. De handpalmen blijven de hele oefening tegen elkaar.
7) Nog steeds zittend met gekruiste benen strek je de armen uit naar opzij, evenwijdig aan de vloer, de handpalmen omhoog (7A). Breng nu de armen omhoog. de handpalmen raken elkaar zonder geluid te maken (7B). Ga hier mee door in een rustig tempo. til de armen op en laat ze weer zakken terwijl je tot 108 telt ( 'een' op,‘twee’ neer enzovoort).
8) Laat de armen zakken tot ze evenwijdig zijn aan de ‘vloer (7A). Houd ze heel precies in deze houding. twee minuten, terwijl je diep en langzaam ademt. Adem dan in en houd de adem vijftien seconden vast en strek de armen recht naar boven, de handpalmen tegen elkaar, adem uit en ontspan.
Deze oefening versterkt het hart en de longen. de alvleesklier en de bijnieren.
Opmerkingen: Hoe houd ik dit vol?’ vraag je je misschien af. Stel je open voor de oefening. Verzet je niet en je zult merken dat je veel meer kunt dan je denkt, of je nou moe bent of fit. opgewekt of gedeprimeerd, laat de eigen energie vrij door het lichaam stromen dan voel je je onder alle omstandigheden goed.