Kundalini Yoga voor de klieren de bloedsomloop en het meditatieve denken (KY for the glands the circulation and the meditative mind) KY kriyas (Uit Het koendalini yoga Werkboek)

 
Serie A  
1. Ga op je hurken zitten in kraaihouding, zet de handpalmen plat op de grond naast de billen (1A). Adem in en duw de heupen omhoog in een gematigde brughouding. De rug wordt om hoog geduwd (IB). Begin in deze houding je hoofd op en neer te bewegen, zo snel als je kunt terwijl je de vuurademhaling doet. Doe dit vijftien seconden. Dan, terwijl je doorgaat met de vuurademhaling, til je de billen omhoog en laat ze weer zakken. Beweeg snel en krachtig, twee minuten (1A, B). Deze oefening werkt op de schildklier, de bijschildklieren en versterkt het hele klierstelsel. Zij versterkt ook de rug en het navelpunt.
2. Kom in de rug-platformhouding, laat het gewicht van het hele lichaam op de hielen en de handpalmen steunen (2A). Maak het lichaam recht, van het hoofd tot de voeten. Til afwisselend het linker- en het rechterbeen op (2B). Adem in bij het optillen en adem uit bij het neerleggen van het been. Beweeg snel! (twee minuten)
3. Kom in de brughouding: de handen en de voeten staan plat op de vloer. De knieŽn zijn gebogen en de heupen worden omhoog geduwd zodat het lichaam van hoofd tot knieŽn een rechte lijn vormt. Begin in deze houding het hoofd rond te draaien (3). Adem in als het hoofd naar de ene kant draait en stoot de adem krachtig uit als het hoofd naar de andere kant draait (een minuut).
4. Ontspan liggend op de rug gedurende vier tot vijf minuten.
Serie B  

1. Ga op de rug liggen. Spits de tenen en leg de voeten naast elkaar, de hielen raken elkaar (1A). De handen liggen ontspannen naast je. Ontspan het lichaam heel bewust vanaf de navel naar boven. Houd de tenen gespitst en til de benen langzaam op tot 90 graden terwijl je inademt (1B). Laat ze langzaam zakken terwijl je uitademt. Houd de knieŤn recht, de tenen gepitst en de benen bij elkaar. De ademhaling is heel langzaam en diep (zes minuten).
Deze oefening is goed voor de bloedsomloop, het hart, de maag en de longen.
2. Blijf op de rug liggen en til je benen op tot
90 . houd ze bij elkaar (2A). Adem nu in en spreid ze zo wijd mogelijk (2B) Adem dan uit en breng ze weer bij elkaar. Ga hier mee door, houd de knieŽn recht en de tenen gespitst (vijf tot zes minuten).
3. Blijf op de rug liggen, adem in en breng de benen recht omhoog, houd ze hij elkaar (3A). Adem uit terwijl je snel en krachtig met beide hielen de billen raakt (3B). Ga hier in een snel tempo mee door (een tot twee minuten).
4. Blijf liggen op de rug en til inademend het rechterbeen en de linkerarm op, tot 90, laat ze weer zakken terwijl je uitademt (4A, B). Bij de volgende inademing til je het linkerbeen en de rechterarm op; adem uit en laat ze weer zakken. Ga een tot twee minuten door zo snel als je kunt, Houd de armen en de benen gestrekt.
Dit is een goede oefening om jezelf in evenwicht te brengen wanneer je weinig energie hebt, of als je duizelig bent of lichamelijk uit balans.
5. Ga zitten als een yogi met gekruiste benen, handen in gyan-mudra op de knieŽn (5). Chant drie tot vier minuten, Hara Hara Hara Hara Hari Har.

6. Blijf zitten met gekruiste benen, houd de handen voor het lichaam ter hoogte van de hals, de handpalmen naar elkaar too gekeerd. Chant op ťťn toon, heel snel, Har, Har, Har, Har, Har,... terwijl je de handen heen en beweegt in tegengestelde richtingen (6) Chant krachtig en beweeg zeer snel. Adem na dertig seconden diep in en houd de adem twintig seconden vast. Adem uit en ontspan. Voel jezelf gezegend.