Kundalini Yoga voor de lymfeklieren KY kriyas (Uit Het koedalini yoga werkboek)

1) Ga zitten met gekruiste benen. Leg de vingers op het hoofd en sluit de oren met de duimen goed af (1A). De handpalmen hoeven het hoofd niet te raken. Draai in deze houding van de ene kant naar de andere (1B). Verdeel de bewegingen in: links, midden, rechts, midden enzovoort. Houd de ellebogen omhoog (drie minuten).

2) Blijf zitten met gekruiste benen. Druk met de duimen op het kussentje onderaan de pink in de handpalm. Buig de ellebogen en houd de handen dichtbij de schouders, handpalmen naar je toe gekeerd (2A). De kin is ingetrokken en de borstkas is tijdens de oefening naar voren geduwd. Strek de armen om beurten naar boven en opzij, de handpalmen naar je toegekeerd (2B). Een hand gaat omhoog terwijl de andere naar beneden gaat. Beweeg krachtig. De ademhaling zal net zo krachtig worden als bij de vuurademhaling. Probeer het zo krachtig te doen dat je er uitgeput van raakt (drie tot vier minuten).
Deze oefening stimuleert de lymfeklieren van de armen en de borstkas.
3) Blijf zitten met gekruiste benen, leg de handen op de knieŽn, de palmen omhoog. De handen zijn ontspannen maar niet slap (3A). Adem in door de mond terwijl je de armen optilt. Maak bij de inademing het geluid van een diepe zware ademhaling. De mond is rond en wijd open (3B). Tijdens de oefening gaat dit geluid klinken als het brullen van een leeuw.
Adem uit door de mond en leg de handen op de knieŽn. Deze oefening mag heel krachtig worden uitgevoerd. Het is niet erg dat tijdens de oefening de handen de knieŽn niet raken, belangrijker is dat ze tot achter het hoofd worden opgetild. De ellebogen mogen ook een beetje buigen als de armen omhoog gaan (vier tot vijf minuten).
" Er bevinden zich een heleboel dode cellen in de longen. Heel veel slijm blijft in de longen zitten. Het reinigingssysteem van de longen werkt dan niet goed; de lymfeklieren doen hun werk niet goed. Als dit voortduurt zul je uiteindelijk een ziekte krijgen die niet meer te genezen is. Duizenden jaren geleden zei men al: wanneer er iets mis gaat boven het navelpunt, is dit meestal een blijvend probleem. Beneden het navelpunt kan een ziekte altijd worden genezen."

4) Blijf zitten, druk met de duimen op de kussentjes onderaan de pinken (4A), leg de vingers over de duimen om stevige vuisten te maken (4B). Strek de armen omhoog en naar opzij, de handpalmen naar beneden gericht (4C). Beweeg snel, laat de vuisten ongeveer dertig centimeter zakken (4Dj, breng ze terug naar een horizontale positie. Herhaal de beweging. Til de armen dan snel op tot boven het hoofd (4E) en laat ze weer zakken tot ze horizontaal zijn (4C). Herhaal de beweging. Houd de bewegingen gescheiden en ritmisch. Ga drie minuten door met deze vierdelige oefening: omlaag, omlaag, omhoog, omhoog.
" Als de bewegingen krachtig worden uitgevoerd, zullen ze vanzelf gaan. De adem helpt je volhouden. Je gaat door elke porie in je huid ademen. Het sympathische en het parasympathische zenuwstelsel worden met elkaar in evenwicht gebracht. Als je altijd veel koffie hebt gedronken kan deze oefening wel eens moeilijk voor je zijn."


5) Kom op je hurken in de kikkerhouding, de tenen zijn op de grond, de hielen bij elkaar en van de grond. De armen zijn tussen de knieŽn (5A). Adem in en til de billen hoog op, het gezicht naar de knieŽn toegekeerd (5B). Adem uit en kom terug in de uitgangspositie, houd het hoofd recht. Ga hier drie tot vier minuten mee door in deze volgorde. Ongeveer een hele beweging (twee houdingen) per seconde. Totaal 180 - 240 keer.
De kikkerhouding is goed voor de bloedsomloop en kan borstkanker voorkomen.
6) Ga op de rug liggen. Leg de handen in de venusgreep onder de nek. Til de benen op en maak fietsende bewegingen in de lucht (6). De voeten maken grote cirkelvormige bewegingen (drie minuten).
7) Kom in schouderstand, steun de onderrug met je handen. Maak de rug zo recht mogelijk en houd de heupen naar voren geduwd. Maak fietsende bewegingen met de benen hoog in de lucht (7), twee tot drie minuten.
8) Laat nu de benen zakken tot achter je hoofd in de ploeghouding (8A). Maak een scharende beweging met de benen en laat afwisselend de tenen van beide voeten de grond raken (8B). Beweeg krachtig en snel. Houd dit een minuut vol.
Deze oefening helpt rugpijn voorkomen.
9) Ga zitten met gekruiste benen. Strek de rug. Leg de linkerhand voor de rechterhand, houd de handpalmen naar voren gericht en op schouderhoogte voor de borst. De rechterpalm raakt de rug van de linkerhand (9). Chant op een toon, keer op keer, gedurende een minuut:


10) Blijf in dezelfde houding zitten leun iets naar voren vanuit de heupen als je Hara Guru chant (10A). Bij Siri Guru ga je tweederde naar beneden (10B). Bij Wahe Guru raken de handen de grond (blijf ze in de mudra houden). Het hoofd mag ook de grond raken (10C) Kom snel weer op en begin opnieuw zonder het ritme te onderbreken (vijf tot zes minuten).

11) In dezelfde houding, met de armen op de grond (10C), doe je een minuut een zware vuurademhaling. Dan laat je de ademhaling gaan en rust je een tot drie minuten in deze houding uit. Zeg in jezelf een gebed.