Kundalini Yoga Pranayama in evenwicht brengen van het klierstelsel (balancing the glands) KY pranayama's

1. Ga zitten met gekruiste benen, Adem in door de neus in zestien gedeelten. Laat binnen jezelf de mantra ‘Sat Nam’ hij elk gedeelte vibreren. Adem in zestien gedeelten uit en laat daarbij ook in jezelf 'Sat Nam' vibreren. Ga door met deze ademhaling en trek bij de uitademing bij ieder ademdeel de navel een beetje in. Begin met vijf minuten per dag te oefenen. Voeg er iedere dag een minuut aan toe tot een maximum van eenendertig minuten.

2. Ga op de rug liggen. Leg de armen naast je hoofd op de grond met de handpalmen naar boven. Adem in - til beide benen vijftien centimeter van de grond. Adem uit - leg de benen weer neer en duw de kin op de borst. Ga hier drie minuten mee door, adem langzaam en diep. Rust dan twee minuten.
3. Ga zitten met gekruiste benen. Kruis de armen voor de borst en pak de ellebogen vast. Adem in - ga goed rechtop zitten. Adem uit - buig je voorover en leg het voorhoofd op de grond. Ga hier drie minuten mee door, adem langzaam en diep.
Opmerkingen

De klieren zijn de bewakers van je lichamelijke gezondheid en van je geestelijke stabiliteit. Hun afscheidingen bepalen de chemische samenstelling van het bloed en de samenstelling van het bloed bepaalt weer je persoonlijkheid. Als bijvoorbeeld de schildklier niet de juiste hoeveelheid jodium afscheidt, zul je gauw ongeduldig zijn en moeite hebben om kalm te blijven. Als je kennis wilt krijgen over het eigen onbegrensde bewustzijn, zul je moeten leren omgaan met je lichaam, zodat het je helpt en niet hindert. Je kunt het beste hieraan werken wanneer je jong bent. Als je oud bent is het te laat om te zorgen voor je oude dag. Houd de balans van het klierstelsel in evenwicht, zodat leeftijd, ziekte en vermoeidheid je niet zullen hinderen om het Goddelijk bewustzijn te ervaren.
Doe de eerste oefening vijf minuten, herhaal dan de hele kriya drie keer zodat de klieren een goede beurt krijgen.