Kundalini Yoga Pranayama in evenwicht brengen van de mentale energie (balancing the mental energy) KY pranayama's

1. Zit met gekruiste benen en een rechte rug. De ogen zijn open en je staart naar een punt recht voor je. De armen zijn gestrekt met de handen in gyan mudra op de knien (1). Adem gedurende vijf seconden gelijkmatig in, houd de adem tien seconden vast en adem gelijkmatig in vijf seconden uit. Adem tien tot vijftien minuten in dit regelmatige ritme. Verleng de tijd daarna tot: inademing tien seconden, adem vasthouden vijftien seconden en de uitademing tien seconden. Mediteer op het naar binnen en naar buiten stromen van de adem, de goddelijke levensvonk.

2. Ga zitten met gekruiste benen en een rechte rug. Richt je aandacht naar het voorhoofdspunt. Gebruik de rechterwijsvinger (Jupitervinger) om afwisselend linker- en rechterneusgat af te sluiten (2A en 2B) als volgt: adem diep in door het linkerneusgat, houd de adem vijfenveertig seconden vast, adem uit door het rechterneusgat in vier gelijke delen. Als je aan het ritme gewend bent (drie tot vier minuten), adem je uit in acht gelijke delen. Ga hier tien minuten mee door.

Opmerkingen

De glans en helderheid van het krachtveld dat iemand omringt bepaalt zijn of haar uitstraling en schoonheid. Dat krachtveld heeft te maken met de balans tussen de linker(maan)- en rechter(zon)kant van het lichaam. De eerste pranayama zorgt voor deze balans en maakt het voor de geest mogelijk om met twijfels af te rekenen. De geest heeft verschillende lagen en kent verschillende toestanden. Hij brengt een constante stroom van gedachten voort die je nodig hebt om te leven. Normaal gesproken worden meditaties geleerd om de gedachtenstroom in te dammen. Omdat we verstand gekregen hebben is het niet mogelijk niet te denken, maar we kunnen de manier van omgaan met onze gedachten wl veranderen en selectief te werk gaan. De meeste meditaties brengen je in een zweverige toestand of geven je een gevoel van leegte. Er zijn weinig meditaties die je leren om de staat van pratyahara te bereiken. De tweede meditatie dient om je geest in deze toestand te brengen.