Kundalini Yoga bandhas: Jalandhara bandha

 


De meest fundamentele en meest gebruikte samentrekking is die van de hals, of Jalandhara bandha. Deze bandha oefen je door het hoofd naar de hals toe te trekken zonder het naar beneden of omhoog te bewegen. Het effect lijkt een beetje op de manier waarop de lijfwachten van de koningin van Engeland hun hoofd houden als ze in de houding staan. Door dit te doen maak je de nek recht zodat de pranische energie vrij door kan stromen naar de hersenen. Hij houdt ook de bloeddruk constant en voorkomt duizeligheid als de kundalini opstijgt. Verder wordt er door deze samentrekking druk op de schildklier en de bijschildklier uitgeoefend on hun werking te regelen en de bewustzijnsverruimende werking van de hypofyse te stimuleren. Als de bandha niet wordt toegepast kan bij ademhalingsoefeningen een onplezierige druk ontstaan in de ogen, in de oren en bij het hart.
Als algemene regel houd je aan dat de Jalandhara bandha bij alle meditaties wordt toegepast, behalve wanneer het anders wordt aangegeven.


Kundalini Yoga bandhas

(*) bijgewerkt 17 februari 2008

Pinklotus KY Les KY Agenda KY Meditaties KY Kriyas KY Healing KY Maha Mudras KY Pranayamas KY Mudras KY Houdingen KY Numerologie KY Chakras KY Mantras

pinklotus advaita vrijheid YIS meditaties kundalini yoga gedichten tekeningen