Kundalini Yoga bandhas: Mula bandha

 


De meest complexe van alle bandha’s is de Mula bandha. Hij wordt veel gebruikt bij de beoefening van Kundalini Yoga. De Mula bandha coördineert en stimuleert de energieën van het rectum, de geslachtsorganen en het navelpunt en brengt ze in evenwicht. Simpel uitgelegd bestaat hij uit drie bewegingen. De eerste is de samentrekking van de sluitspier van de anus. Deze spier wordt op- en ingetrokken alsof je de ontlasting moet ophouden. Dan trek je de spieren van de geslachtsorganen samen en trek je ze op alsof je tijdens het plassen de urine stroom moet onderbreken. Het laatst trek je de buikspieren aan en trek je de navel naar de ruggengraat toe. Deze drie bewegingen worden soepel, vloeiend en bijna gelijktijdig uitgevoerd. Het helpt om je voor te stellen dat er energie van het rectum omhoog stroomt naar het navelpunt als je alle spieren aantrekt. Nadat je deze driedelige Mula bandha techniek meester bent, kun je een subtielere methode proberen. Het eigenlijke beginpunt van de Mula bandha is net iets anders voor mannen dan voor vrouwen. Een man moet proberen de stuitchakra (energiecentrum) samen te trekken, dat in het perineum ligt, tussen de anus en de geslachtsorganen. Voor een vrouw moet de samentrekking beginnen bij de baarmoederhals. Probeer voor jezelf het precieze centrum te vinden. Begin daar aan te spannen en trek daarna onmiddellijk het navelpunt aan. Als je twijfelt gebruik je de samentrekking die uit drie delen bestaat tot je je beter bewust bent van het juiste beginpunt
De Mula bandha heeft een tweevoudige functie hij trekt apana (eliminerende energie, die normaal gesproken naar beneden stroomt in het lichaam) omhoog naar het navelcentrum en tegelijkertijd trekt hij prana omlaag naar het navelcentrum. Daar komen beide energieën samen en wekken psychische hitte op. Deze hitte of tapa gaat naar beneden naar de stuitchakra en maakt de kundalini energie vrij. De heilige boeken van de hindoes beschrijven het zo:
Trek het perineum stevig samen. Trek de apana omhoog. Wanneer de apana en het vuur elkaar ontmoeten hij de navelchakra, wordt de prana verhit. Dit wakkert het vuur van de spijsvertering aan. Als gevolg van het ontbranden van dit vuur -prana-apana- wordt de slapende kundalini gewekt.


Opmerking
Deze Mula bandha moet worden toegepast bij een volledige uitademing tenzij het anders wordt vermeld. Kijk naar het uitzetten van de ribbenkast als gevolg van het naar de ruggengraat trekken van de buikspieren.


Kundalini Yoga bandhas

Pinklotus KY Les KY Agenda KY Meditaties KY Kriyas KY Healing KY Maha Mudras KY Pranayamas KY Mudras KY Houdingen KY Numerologie KY Chakras KY Mantras

pinklotus advaita vrijheid YIS meditaties kundalini yoga gedichten tekeningen